IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IATA удвои прогнозата си за печалбата на авиокомпаниите до 10 млрд. долара за 2023 г.

Пълното възстановяване на рентабилността след пандемията обаче все още изглежда далече

17:20 | 05.06.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) удвои прогнозата си за нетната печалба на авиокомпаниите в световен мащаб през 2023 г. на фона на рязко увеличение на полетите в Северна Америка и Европа, което повишава цените на билетите, пише Bloomberg.

Организацията вече очаква печалбите на авиокомпаниите да достигнат общо 9,8 млрд. долара тази година, над два пъти повече от прогнозираните 4,7 млрд. долара през декември, се казва в изявление на IATA.

Прогнозира се също, че през 2023 г. около 4,35 млрд. пътници ще пътуват със самолет, което се равнява на около 96% от нивото от 2019 г.

„Вземайки предвид всичко, ние вярваме, че това ще бъде добра година за авиацията“, казва Уили Уолш, генерален директор на IATA, в интервю за Bloomberg Television. Уолш изразява „предпазлив оптимизъм“ относно перспективите пред сектора.

803 млрд. долара

се очаква да достигнат приходите на авиокомпаниите в света през 2023 г.

Очаква се приходите на авиокомпаниите в световен мащаб да нараснат до общо 803 млрд. долара през 2023 г., което е със само 35 млрд. долара по-малко от рекорда, достигнат преди пандемията.

Пълното възстановяване на рентабилността все още изглежда далече, като се има предвид, че общата стойност на нетните печалби на въздушните превозвачи през 2019 г. беше 26,4 млрд. долара.

Въпреки обрата в авиосектора след пандемията няколко фактора носят рискове за очакванията на IATA. Сред тях са повишаването на лихвените проценти в борбата с високата инфлация, войната в Украйна, продължаващите проблеми с веригите за доставки и страховете от рецесия.

Освен това финансовите резултати варират значително в различните региони.

Финансовите резултати по региони остават разнопосочни. Графика: Bloomberg Финансовите резултати по региони остават разнопосочни. Графика: Bloomberg

По-добрата прогноза на IATA за 2023 г. се определя в значителна степен от Европа, за където организацията вече очаква печалба от 5,1 млрд. долара, след като прогнозира печалба от едва 621 млн. долара през декември.

Загубите на азиатските превозвачи обаче се прогнозира да бъдат 6,9 млрд. долара през 2023 г., което е равно на почти половината от оценката за 2022 г., но е по-лош резултат в сравнение със загубата от 6,6 млрд. долара, очакване в края на миналата година. Азия се отваряше по-бавно от голяма част от останалия свят след пандемията, като Китай премахна последните си мерки срещу Covid през декември.

В Латинска Америка секторът ще остане на червено, въпреки че се очаква някои превозвачи да отчетат солидни печалби, докато Африка все още „остава труден пазар за авиокомпаниите, с икономически, инфраструктурни и други свързани предизвикателства, които оказват влияние върху ефективността“.

IATA предупреди, че повишаването на лихвените проценти от централните банки представлява заплаха за оптимизма за авиобизнеса и допълни, че ако рецесията доведе до загуба на работни места, перспективите може да се променят в отрицателна посока.

Засега обаче бързо растящите цени на самолетните билети са като мехлем за икономическите рани, нанесени от пандемията, когато авиокомпаниите бяха принудени да заземят самолетите си, да съкратят служители и в много случаи да потърсят помощ от правителството, за да оцелеят.

 „Постигането на рентабилност на индустриално ниво след дълбоката криза разкрива голям потенциал за авиокомпаниите да възнаграждават инвеститорите, да финансират устойчивостта и да инвестират в ефективност, за да свържат света още по-ефективно“, коментира Уолш. „Това е голям списък със задачи за постигане с марж на нетната печалба от едва 1,2%.“

Собственикът на British Airways IAG SA отчете изненадваща тримесечна печалба миналия месец и повиши перспективите си за цялата година. Дубайските Emirates и Singapore Airlines Ltd. записаха рекордни печалби, а австралийската Qantas Airways Ltd. е напът да последва примера им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Коги Cameco ще бие дузпата на Вестингауз электрик https://tradingeconomics.com/canada/currency
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
През 1974 г. се дипломира със специалност Политическа икономия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Иван Костов: Новата ми книга е моето политическо завещание https://***.bg/***/bylgariia/ivan-kostov-novata-mi-kniga-e-moeto-politichesko-zaveshtanie-2325424
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
"Случайно докоснах ръката на най-гръмогласния комунист и забелязах, че тя е по-мека от моята" https://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/1996/08/05/1019485_kostov_gleda_na_ruka/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Producers of SAF are eligible for a tax credit of $1.25 per gallon. https://afdc.energy.gov/laws/13160
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още