IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летните полети в Европа могат да бъдат помрачени от нови стачки на служители

Евентуален протест на персонала от отдела за контрол на въздушното движение може да отмени до 12,6 хил. полета дневно, предупреждава „Евроконтрол“

20:55 | 07.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейска организация за безопасност на въздухоплаването, известна още като „Евроконтрол“, обяви , че синдикат, представляващ служителите в нейния оперативен център, е предупредил за възможни шестмесечни стачки, които потенциално ще създадат сътресения, когато натовареният сезон на летните въздушни пътувания достигне своя пик, пише Bloomberg.

„Евроконтрол“ описа протестите като „предварително предупреждение“, допълвайки, че преговаря с работническата организация Union Syndicale Bruxelles за прекратяването на възможните стачни действия.

Една такава стачка може да отложи или отмени до 12,6 хил. полета дневно през лятото в цяла Европа, съобщи британският вестник Times по-рано в петък, цитирайки източник от индустрията. Това се равнява на около една трета от всички полети в региона, тъй като „Евроконтрол“ прогнозира всеки ден между юли и август да има около 33 хил. полета на територията на Европа.

„Евроконтрол“ не посочва конкретни срокове, в които би имало стачни действия и заяви, че е твърде рано да се спекулира за въздействието, което те биха могли да имат.

Оперативният център за управление на мрежовите операции на „Евроконтрол“ получава 96 хил. съобщения дневно и контролира над 10 млн. полета годишно. Той се свързва с летищата, с лицата, които използват гражданското и военното въздушно пространство и с други авиационни групи в Европа, за да ограничи смущенията във въздушния трафик и да осигури безпроблемна работа.

Стачките на служителите от отдела за контрол на въздушното пространство не само засягат излитащите и кацащите самолети в страната на стачкуващите, но също така създават смут навсякъде в Европа заради закъсненията на машините, които трябва преминават през въздушното пространство на конкретната държавата, за да достигнат други дестинации.

Авиоиндустрията вече се сблъска със стачки на персонала в отдела за контрол на въздушното пространство във Франция, които доведоха до отмяната на хиляди полети от началото на годината, допълнително влошавайки имиджа на страна, съсипана от протести и бунтове. Ryanair Holdings Plc съобщи, че е била принудена да отмени 900 полета през юни само заради тези протести. 

Една единствена стачка на персонала на летището в Женева, в която се включиха и представители на отдела за контрол на въздушното пространство, продължила няколко часа миналия месец, доведе до отмяна на полети, от което бяха засегнати около 8 хил. пътници.

В Германия авиокомпанията Lufthansa AG също се стреми да предотврати смущения, причинени от възможна стачка на пилоти, докато преговорите за условията на труд продължават. Постоянният недостиг на персонал също засегна сектора, тъй като търсенето на полети се засили изключително много след пандемията.

„Евроконтрол“ предупреди по-рано този месец, че пътниците, които летят до най-желаните дестинации за почивка като Марсилия или Атина, са изправени пред смущения, защото макар полетите са се възстановили до нивата си отпреди пандемията, те оказват частичен натиск върху системата, тъй като авиокомпаниите и наземните служби все още се борят с недостига на персонал.

Въпреки че летищата прогнозират по-спокойна работа, проблемите с персонала могат да окажат натиск върху центровете, особено ако има смущения в мрежата, коментира „Евроконтрол“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още