IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонтът на Ришкия проход ще започне най-рано през 2025 г.

В момента се работи по изготвянето на техническия проект, обществените поръчки за избор на изпълнител ще са догодина, посочи регионалният министър

12:52 | 19.07.23 г. 1
Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"
Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

Най-рано през 2025 г. ще започне ремонтът на Ришкия проход, който свързва областите Шумен и Бургас.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на въпрос от депутата от „Продължаваме промяната" – "Демократична България“ Димитър Найденов.

Документите са качени на сайта на Народното събрание.

Цеков посочва, че последният основен ремонт на отсечката е правен преди 10 години.

През миналата година Агенцията „Пътна инфраструктура“ е подписала договор за изработване на технически проект за основен ремонт на над 90 км от второкласния път.

Проектът се разработва на три етапа. Към момента са извършени проектантско-проучвателните работи за първия междинен етап, който трябва да се разгледа от експертно-техническа комисия в пътната агенция и да се приеме. Това е планувано да се случи през септември т.г.

Вторият етап е с продължителност 40 дни и ще започне след приемането на работата през първия етап, пояснява Цеков. В този период трябва да се представи технически проект, съгласуван със съответните експлоатационни дружества и административни структури, посочва той.

Третият етап е с продължителност 10 дни и включва времето за окончателното предаване на съгласувания технически проект на ремонта.

Въз основа на проекта ще се определят конкретните дейности по трасето, както и ще се изчисли прогнозната стойност и времето за изпълнение.

След изработването на техническия проект трябва да се премине през екологична оценка, а след това да се проведат и обществените поръчки за изпълнител на ремонта и за строителния надзор, обяснява още регионалният министър. Това е планирано за следващата година и ако има и обжалвания, изборът на изпълнител може да се проточи.

Андрей Цеков казва, че през май са изкърпени 2 хил. кв.м от пътната настилка на отсечката. Областното пътно управление в Бургас е изготвило задание за изкърпване на още 40 хил. кв.м от пътя. Дейностите ще се извършват през август, обяви във вторник Агенция „Пътна инфраструктура“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
Дай Боже да го 'изкърпят' докато не се е изпотрепал народа. Карам южно от Прилеп, гледам тоя пред мен - намаля. Викам няма да е случайно и какво виждам - трап, ама ТРАП, все едно е окоп срещу инвазия от страна на Путин. Бавно, бавно, на първа... и така около 10-15км - ОТВРАТ. АКО това ми се беше случило нощем и без никой пред мен... не ми се мисли. И това се води първокласна пътна мрежа, хех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още