IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa изрази оптимизъм за търсенето на резервации след силен отчет

Търсенето както на къси, така и на дълги полети остава високо

10:00 | 02.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската авиокомпания Lufthansa в четвъртък отчете печалба за тримесечието малко над консенсусната оценка на анализаторите на фона на стабилно търсене на пътувания това лято. Компанията заяви, че резервациите ѝ остават силни преди активния коледен сезон, съобщава Ройтерс.

Европейските авиолинии отчитат рекордни печалби за тримесечието, тъй като потребителите продължават да пътуват въпреки кризата с разходите за живот. Перспективите обаче са замъглени от нарастващите цени на петрола заради конфликта в Близкия изток и от рисковете за рецесия, удрящи цените на акциите.

Lufthansa отчете коригирана печалба преди лихви и данъци (EBIT) за третото тримесечие от 1,47 млрд. евро, с 31% повече на годишна база и малко над средните очаквания за 1,43 млрд. евро в консенсусна оценка на анализаторите, публикувана на сайта на компанията.

“Макар че геополитическата ситуация остава предизвикателна, перспективите пред резервациите ни дава причина да бъдем оптимисти – не само за много добър резултат на групата тази година, но и отвъд това“, коментира главният изпълнителен директор Карстен Спор.

Lufthansa заяви, че доходността е достигнала рекорд през третото тримесечие – с 25% над същото тримесечие на 2019 г., а резервациите за четвъртото тримесечие са нагоре с двуцифров процент на годишна база.

Търсенето както на къси, така и на дълги полети остава високо, особено сред пътуващите за удоволствие, посочват от компанията, а тенденцията към повече резервации в скъпите премиум класи продължава.

Благодарение на това групата очаква да отбележи положителен оперативен резултат за четвъртото тримесечие, което ще ѝ помогне да постигне целта за коригирана EBIT на групата от над 2,6 млрд. евро за цялата 2023 г.

Следващата година Lufthansa очаква капацитетът да се увеличи допълнително до около 95% от предпандемичните нива, което би трябвало да ѝ помогне да отбележи коригиран марж на печалбата преди лихви и данъци от поне 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още