IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wizz Air свива прогнозата за годишна печалба заради проблеми с двигателите и геополитическо напрежение

Акциите на компанията поевтиняват с над 6% към 11:30 ч. българско време на борсата в Лондон

12:15 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Авиопревозвачът Wizz Air Holdings понижи прогнозата си за печалба за фискалната 2024 г., тъй като проблеми с двигателите ограничават растежа, а растат и притесненията за влиянието на забяващата се икономика и геополитическото напрежение.

Акциите на компанията поевтиняват с над 6% към 11:30 ч. българско време на борсата в Лондон. Нискотарифният превозвач намали горния край на прогнозата си с 50 млн. евро. Нетната печалба тази година ще е между 350 и 400 млн. евро, отразявайки икономическата несигурност, оперативните трудности и притесненията за сигурността, съобщи Wizz в четвъртък, цитирана от Bloomberg.  

Въпреки това печалбата за първата половина на годината достига рекордните 140 млн. евро благодарение на силното търсене през лятото. Приходите са се увеличили с 39% до 3,05 млрд. евро през шестте месеца до септември благодарение на запазената експанзия на пазари като Близкия изток. От компанията посочват също, че подобряването на операциите е довело до по-малко отменени полети.

Резервациите по време на по-слабия зимен сезон „изглеждат добре“, коментира главният изпълнителен директор Йозеф Варади в интервю за Bloomberg TV. По думите му капацитетът за разходи на потребителите е под натиск, но компанията няма проблем с това.

Въпреки това сигурността е нарастващ проблем. Компанията заяви, че прекратява полетите до Израел до края на месеца. Други превозвачи като Ryanair и Air France-KLM също съобщават за отменени полети, както и намалено търсене в Близкия изток.

Wizz е изправена и пред проблем с двигатели, доставяни от производителя Pratt & Whitney, което най-вероятно ще приземи 45 от самолетите на компанията Airbus поне до края на 2024 г.

„С по-малко самолети в небето, които да правят пари, цифрите вероятно ще намалеят“, коментира анализаторът на Bernstein Алекс Ървинг.

Компанията също така удължава договорите си за наем на 13 от по-старите си самолети и ще получи компенсация от производителя на проблемните двигатели. В световен мащаб близо 3000 двигателя на Pratt ще трябва да бъдат премахнати за инспекция и вероятно ремонт заради проблем, свързан с някои части.

Wizz ще може да запази капацитета си благодарение на нови доставки на самолети и удължаването на договорите за ползване, заяви Варади. „Смятам, че ще сме добре“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още