IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Wizz Air успя да надмине оценките с отчета си за първото тримесечие

Търсенето на полети в Европа расте в пиковия летен сезон

11:49 | 03.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Резултатите на нискобюджетната авиокомпания Wizz Air за първото си фискално тримесечие надминаха оценките, тъй като търсенето на полети в Европа расте в пиковия летен сезон, съобщава Bloomberg.

Унгарската компания отчете нетна печалба в размер на 61,1 млн. евро през трите месеца до края на юни. Това е над средната оценка на анализаторите за 51,5 млн. евро, показват данни, събрани от Bloomberg.

„Лятото върви добре оперативно и от гледна точка на приходите“, каза главният изпълнителен директор на компанията Йозеф Варади в корпоративно изявление.

Wizz е последната от големите европейски нискобюджетни компании, която представя финансовия си отчет. EasyJet и Ryanair също надвиха очакванията. Въпреки бума при пътуванията някои анализатори изразяват тревога, че търсенето ще се свие през зимата на фона на инфлацията и кризата с разходите за живот.

Wizz намали оценката за ръста на капацитета през първата половина до 25% спрямо по-ранна прогноза от 30%. Спадът в целта за растежа отчасти се дължи на новооткритите проблеми с турбовентилаторните двигатели на Pratt & Whitney, както и на желанието за подобряване на доходността, се казва в корпоративното съобщение.

Ryanair заяви, че може да намали цените на билетите към края на годината, за да гарантира, че местата са запълнени, и намали прогнозата си за трафика за цялата година от 185 милиона на 183,5 милиона пътници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още