IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на Ryanair надхвърли прогнозите

Нискотарифната ирландска авиокомпания предупреди, че закъсненията на новите самолети на Boeing ще натежат на ръста на трафика през следващата година

09:29 | 24.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата европейска авиокомпания за нискотарифни полети Ryanair Holdings Plc отчете печалба за първото си фискално тримесечие, която надмина прогнозите на анализаторите. Същевременно ирландският въздушен превозвач предупреди, че закъсненията на новите самолети на Boeing ще натежат на ръста на трафика през следващата година.

Печалбата след данъци на компанията за периода е в размер на 663 млн. евро в сравнение с прогнозите на анализаторите за 648 млн. евро. Коефициентът на натовареност, който измерва запълнените места в самолетите, се е увеличил с 3 процентни пункта до 95% тази година, а общите продажби са скочили с 40% до 3,65 млрд. евро, се казва в изявление на Ryanair от понеделник.

Броят на пасажерите е нараснал с 11 на сто на годишна база до 50,4 млн. за тримесечието до края на юни от 45,5 млн. година по-рано.

Превозвачът намали очакванията си за ръст на трафика за цялата година до около 183,5 млн. пътници в сравнение с предишната прогноза за 185 млн. пътници, позовавайки се на закъснения в доставките на Boeing, единствения доставчик на самолетите му.

Авиокомпанията също така заяви, че може да се наложи да предложи повече "стимулиране чрез билетите", за да запълни местата през тази зима, тъй като пътниците стават по-предпазливи относно цените на фона на по-високите разходи за живот.

"Искаме да запълним самолетите и ще предложим цената, която трябва да бъде определена за това", заяви главният финансов директор Нийл Сорахан в разговор с журналисти, цитиран от Bloomberg. "На този етап е твърде рано да се каже къде ще се движат цените на билетите."

Силното търсене на летни почивки подкрепи балансите на авиокомпаниите тази година след периода на ограничаване на пътуванията заради пандемията от Covid-19. В същото време авиосекторът страда от недостиг на самолети, докато въздушните превозвачи се надпреварват да поръчат нови модели.

От Ryanair заявиха, че смущенията във веригата за доставки на Boeing са довели до многократни забавяния на доставките и че в началото на следващата година може да има още забавяния.

Ryanair е една от авиокомпаниите, които направиха огромна поръчка тази година, обявявайки сделка за 300 самолета Boeing 737 Max на стойност 40 млрд. долара. Това се случва в момент, когато ирландската компания си поставя за цел да достигне 30% от европейския пазар на въздушни превози до 2034 г. Към 30 юни Ryanair разполагаше с общо 558 самолета във флота си, като планира да получи още 173 до края на март.

Оперативните разходи са се увеличили с почти една четвърт през първото фискално тримесечие, достигайки 2,94 млрд. евро. Ryanair обяснява увеличението с по-високите разходи за гориво, персонал и контрол на въздушното движение, включително летищни такси и такси за обслужване.

Акциите на Ryanair са поскъпнали с около 35% тази година в сравнение с ръста от 47% в цената на книжата на EasyJet и 40% при Wizz Air Holdings. Ryanair е втората голяма европейска авиокомпания, отчитаща печалба за тримесечието, след EasyJet, която също надмина прогнозите и отчете силно търсене след летния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още