IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на нискотарифната авиокомпания EasyJet задмина очакванията

Компанията отчете печалба преди данъците в размер на 203 млн. паунда за третото си фискално тримесечие

13:29 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската авиокомпания EasyJet Plc отчете печалба за третото си фискално тримесечие, която надвиши очакванията на анализаторите, и прогнозира силно търсене до края на годината, предупреждавайки, че стачките в индустрията създават „предизвикателни условия“ през периода, когато хората пътуват най-много, пише Bloomberg.

Нискотарифният авиопревозвач отчете печалба преди данъците в размер на 203 млн. паунда (262 млн. долара) за този период. Това надхвърля средната оценка на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, за 161 млн. паунда.

Приходите от едно място (една седалка в самолета), които са ключов показател за рентабилността, са се увеличили с 23% на годишна база през трите месеца.

Нискотарифните компании се възползват от засиленото търсене това лято, тъй като хората отново пътуват в чужбина по време на летните отпуски, след като пътуванията по време на Covid-19 бяха ограничени. За да подпомогне растежа, EasyJet съобщи, че е подала още заявки за нови самолети, които да заменят по-старите във флотилията ѝ, съставена изцяло от самолети, произведени от Airbus.

„По отношение на тази зима EasyJet вече отчита добра динамика на резервациите, като доходността от продадени билети и коефициентите на запълване са по-високи на годишна база, а планираният капацитет е нараснал с над 15% за декемврийското тримесечие“, заявиха от компанията.

Акциите на компанията EasyJet поскъпнаха с цели 1,8% в началото на търговията в Лондон, преди да поевтинеят с 0,3% по-късно. Цената им се e повишила с около 52% от началото на годината. Акциите на конкурентната компания Ryanair Holdings Plc са поскъпнали с 35% през този период.

Компанията заяви, че силната инерция ще продължи и през първото тримесечие на 2024 г. Приходите от едно място (една седалка) през четвъртото фискално тримесечие ще нараснат с 10% на годишна база, а разходите от едно място като цяло няма да се променят, показват прогнозите на EasyJet.

Какви са тенденциите при резервациите?

Главният изпълнителен директор Йохан Лундгрен заяви, че очаква през четвъртото тримесечие печалбата преди данъци да постигне още един рекорд, подкрепена от добавянето на над 15% допълнителен капацитет, тъй като има повече резервации в сравнение с миналата година.

EasyJet е сред авиокомпаниите, засегнати от стачните действия в авиационната индустрия в цяла Европа. Тя отмени почти 2 хил. полета в периода юли-септември на лондонското летище „Гетуик“, като в четвъртък авиокомпанията нарече развитията „безпрецедентно смущение в контрола на въздушния трафик“ от страна на персонала в отдела за контрол на въздушното пространство.

Нискотарифният превозвач е първият в Европа, който отчита резултатите сиза тримесечието. Отчетът на Ryanair се очаква да бъде публикуван в понеделник (24 юли), а този на Wizz Air - в началото на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още