IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните резервации за лятото дават надежди на EasyJet за завръщане към печалба

Клиентите на авиокомпанията са нараснали с почти 50% в сравнение с миналата година

22:15 | 25.01.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската авиокомпания EasyJet заяви в сряда, че въз основа на силните резервации за лятото очаква да надхвърли настоящите пазарни очаквания за 2023 г. и да постигне печалба за цялата година, подхранвайки предпазливия оптимизъм за възстановяване на авиационния сектор, съобщи Ройтерс.

Компанията отчете обща загуба преди данъци в размер на 133 млн. паунда (163,9 млн. долара) за тримесечието до края на декември и заяви, че очаква загубата ѝ преди данъци за първото полугодие да бъде значително по-малка от тази през първата половина на 2022 г.

Анализатори прогнозираха силен летен сезон за авиокомпаниите, тъй като мнозина се надяват, че въпреки рецесията във Великобритания пътниците няма да жертват ваканциите си. По-конкретно ще спечелят нискотарифните авиокомпании, тъй като потребителите имат по-малко пари за харчене на фона на високата инфлация.

„Въпреки че оставаме наясно с несигурните макроикономически перспективи по целия свят, въз основа на настоящите високи нива на търсене и силни резервации easyJet очаква да надмине сегашните пазарни очаквания за печалбата за цялата 2023 г.“, се казва в изявление на компанията.

EasyJet Holidays завиши и очакванията си за увеличаване на клиентите от 30% ръст до около 50% повишение на годишна база и заяви, че авиокомпанията има с почти 50% повече клиенти в сравнение с миналата година.

Акциите на easyJet, чиято загуба преди данъци за последната година възлезе на 178 млн. паунда, поскъпнаха с над 10% до седеммесечен връх от 516 пенса за брой, въпреки че все още са доста под нивото отпреди пандемията от около 1300 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 25.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още