IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wizz Air планира да увеличи капацитета си с 35%

Нискобюджетната авиокомпания очаква търсенето на пътувания да остане силно

15:06 | 02.11.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нискобюджетната авиокомпания Wizz Air заяви, че планира да увеличи капацитета си с 35% тази зима и е уверена, че търсенето на пътувания ще остане силно, въпреки че потребителите в Европа са изправени пред все по-големи сметки, съобщава Ройтерс.

Оптимистичната прогноза на Wizz съответства на очакванията на други европейски авиокомпании, включително собственика на British Airways IAG и Lufthansa, които заявиха, че виждат продължаващ растеж на продажбите на билети.

Главният изпълнителен директор на Wizz Йозеф Варади каза в сряда, че резервациите остават силни: „Засега не виждаме индикации за спад на търсенето, затова оставаме уверени“.

Планираното увеличение на капацитета спрямо предпандемичните нива означава, че базираната в Унгария Wizz Air ще се присъедини към нискобюджетния си конкурент Ryanair като една от малкото европейски авиокомпании, чийто размер ще надвиши този отпреди Covid.

Това е под ръста от 40% на капацитета, който анализаторите очакваха, отразявайки внимателното отношение на Wizz към устойчивостта на дейността ѝ след сътресенията по летищата, които я засегнаха през пролетта. Решението е и за да защити частично приходите си.

Акциите на Wizz, чиито най-големи пазари са Полша и Румъния, макар че се разраства и във Великобритания и Италия, поевтиняха с 6% до 1626 пенса в ранната търговия в сряда, изтривайки част от поскъпването с 23% от миналата седмица.

Анализаторът Стивън Фърлонг предполага, че спадът се дължи отчасти на опасенията за макроикономическите перспективи.

„Очевидно имаме компания, която се насочва към голям растеж на този вид пазар“, казва той.

Wizz отбеляза основна печалба за силното си тримесечие юни-септември от 374 млн. евро, възстановявайки се от загубата за 154 млн. евро от предишното тримесечие, когато недостигът на персонал по летищата доведе до отмяна на полети.

Последните медийни твърдения предполагат, че може да има консолидиране на европейската авиоиндустрия, но Варади заяви, че не вижда Wizz да е цел за придобиване предвид факта, че Indigo Partners притежават около 18% дял.

„Не мисля, че сме цел или че може да бъдем цел на тази база“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още