IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада забраната за влизане на стари коли в центъра на София

Мярката не се прилагаше ефективно, тъй като автоматичната система за засичане на нарушители не проработи

14:08 | 01.03.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Автомобилите от най-ниската екокатегория от днес, 1 март, отново могат да влизат в идеалния център на София.

На 1 декември миналата година за тях беше въведена забрана да влизат в т.нар. "Малък ринг". Той обхваща територията между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница", съобщава БТА.

Забраната, която важеше за коли от I екокатегория, или бензинови с първа регистрация преди януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г., бе в сила до края на месец февруари, тоест до вчера. Нова забрана Столичната община, както и Центърът за градска мобилност, не са издали.

Все още няма и анализ за облекченията в замърсяването на въздуха в столицата от наложената мярка, която така и не се прилагаше ефективно, тъй като автоматичната система за засичане на нарушители не проработи.

Още преди влизането в сила на забраната Столична община обяви през ноември миналата година, че при първо нарушение ще има само предупреждение, а глоба ще се налага при второ. Причината беше липсата на разяснителна кампания за нововъведението, както и това, че системата не е напълно готова. 

От следващата зима забраната за стари коли ще обхваща по-голяма част от центъра на София. В началото на декември миналата година кметът Васил Терзиев заяви, че ще се направи анализ на действието на зоната през тази зима и е възможно за догодина наредбата, с която тя беше въведена, да бъде променена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още