IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище София въведе автоматизирана система за проверка на бордни карти

През новите смарт гишета могат да минават от 10 до 12 пътници в минута

14:01 | 06.03.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Летище София въведе нова автоматизирана система за проверка на бордни карти. Шестте електронни гишета са разположени на Терминал 2. Те дават възможност за лесно и бързо преминаване на пътниците, а едното от тях е предназначено за хора с ограничена мобилност. През новите смарт гишета могат да минават от 10 до 12 пътници в минута.

Церемонията по тържественото прерязване на лентата се състоя на Терминал 2.

„Новата автоматизирана система за проверка на бордните карти на Летище София ще ускори проверките три пъти", каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на оператора на столичната аерогара СОФ Кънект, на официалното пускане в експлоатация на съоръжението, предава БТА.

Очаква се новата система да подобри ефективността, тъй като електронните гишета имат три пъти по-голям капацитет от традиционните, като в същото време се повишава и сигурността. „Това е първото летище в България с такава автоматизирана система. В нея има шест терминала. Вече след чекиране пътниците ще отиват до системата за проверка на бордните карти“, обясни Кабайеро. 

Новата смарт система включва най-съвременно поколение IATA-съвместими електронни гишета и софтуер за връзка със системите на летището и авиокомпаниите.

„Сигурността и удобството са две много важни условия за развитиeто на европейските летища“, отбеляза Анна Михнева-Натова, зам.-министър на транспорта и съобщенията. „Радвам се, че броени дни преди Летище София да се превърне в отворена врата пред шенгенското пространство, концесионерът внедрява една модерна автоматична система за проверка на бордните карти на пътниците“, добави Натова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кабайеро допълни, че част от стратегията на летищния оператор е и изграждане на нов паркинг за коли, подобряване на търговските ни операции, въвеждане на чекиране за багаж и много други подобрения.

"Ангажирани сме в това да продължаваме да развиваме Терминал 2, както и Терминал 1, като планираме негово обновяване, преди да го закрием през 2030 г., за да открием Терминал 3, каза Кабарейо. Това, което правим на Терминал 1, е ремонт и увеличаване на капацитета", посочи той.

Миналата година подписахме договора за новата система за алеи за багаж на стойност над 10 млн. евро за пълната подмяна на системата за обработка на багажа, каза още Кабайеро. Има още едно важно нововъведение – обновяват се напълно гишетата за проверка. Гишетата сега са 35 на брой, като ще се увеличат до 52. Очаква се изграждането на новото оформление на тези гишета за проверка да започне в края на годината или началото на 2025 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още