IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лотът Ружинци-Монтана от скоростния път София-Видин ще се строи от средата на годината

Пак тогава се очаква да започне и изграждането на магистрала „Хемус“ между Плевен и Велико Търново, според регионалния министър

15:45 | 09.03.24 г.
Снимка: архив МРРБ
Снимка: архив МРРБ

До края на годината ще бъде завършена отсечката между Видин и Макреш от скоростния път Видин – Ботевград. В средата на годината се очаква издаването на разрешение за строеж на трите участъка между Ружинци и Монтана.

За този между Монтана и Враца има обявена обществена поръчка и ще се възложи проектиране. Възлага се също и основен ремонт на участъка между Враца и Мездра.

Това отчита министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, цитиран от пресслужбата на ресорното му министерство.

Също в средата на годината се очаква да започне строителството на магистрала „Хемус“ между Плевен и Велико Търново. Според него реалистичен срок за изграждането на участъка от магистралата до старата българска столица е до края на 2026 г. – началото на 2027 г.

През тази година ще се възложи и изпълнението на магистралата Бяла – Велико Търново, както и ще се обяви поръчка за проекта на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала „Марица“.

Очаква се тази година да бъде завършена и магистралата до границата със Сърбия, посочва министърът.

Андрей Цеков коментира още, че е възложено проектирането на автомагистралата между Гюешево и Дупница, както и на скоростния път между Монтана и София с тунел през Петрохан.

Над 120 млн. лв. са заделени за 2024 г. за проектиране с цел привеждане на участъци от първокласната пътна мрежа към габарит на скоростен път, пояснява той в отчета си. Един такъв проект е за скоростния път от Пловдив през Асеновград, Смолян, Рудозем и границата ни с Гърция при Маказа.

Предвидени са и средства за модернизацията на скоростните пътища Варна –  Дуранкулак, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово,  Бургас – Малко Търново,  Враца – Оряхово, Силистра – Добрич, Добрич – Варна.

Регионалният министър каза още, че са възложени обществени поръчки за основен ремонт на над 40 пътни участъка и пътни съоръжения – тунели, мостове, виадукти. Най-важните са основните ремонти на тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“, ремонтът на Дунав мост 1 при Русе, както и основните ремонти на пътищата Монтана – Враца, София – Пловдив, югоизточния обход на Пловдив, пътя между Рудозем и Смолян, Кърджали – Маказа, Мъдрец – Гълъбово, Маринка – Звездец – Визица – Малко Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още