IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският бизнес все по-често се замисля за рециклируеми материали

За да имаме инвестиции, средата трябва да е прозрачна, казва новоизбраният председател на организацията на работодателите ССИ Васка Бакларова

14:32 | 14.02.22 г.
Българският бизнес все по-често се замисля за рециклируеми материали

„Можем да помогнем с информация и всякакви източници на ресурси, за да се премине към възобновяеми източници. Високите цени на енергоносителите са сериозно предизвикателство пред бизнеса, защото тези цени не бяха заложени в ценообразуването на предприятията и сега това е много голям стратегически проблем, с който те трябва да се справят“, коментира Бакларова възможностите при прехода към Зелената сделка.

Тя обясни, че има тенденция за преминаване към рециклируеми материали. „Но тук влизаме в една много дълбока тематика какво ни струва това да рециклираме и дали след това замърсяванията не са малко повече, отколкото ако използваме обикновените технологии“, посочи председателят на Съюза за стопанска инициатива.

Бакларова съобщи, че експертите, които работят към Съюза за стопанска инициатива, са внесли редица забележки към проектобюджета, който обаче по принцип подкрепят. Тя обаче обърна внимание на обстоятелството, че през последните месеци държавните структури реално почти не функционираха поради липсата на утвърден бюджет, с който да работят и това доведе до липса на предвидимост и сигурност за малкия и среден бизнес.

Васка Бакларова е на мнение, че заложеният икономическия растеж от 4,8% през 2022 година, който е рекорден от 2008 година досега, може да се случи, ако са налице необходимото количество инвестиции на българския пазар.

„За да имаме инвестиции, средата трябва да е прозрачна. Това означава сигурност за чуждестранните инвеститори. За съжаление, през последните периоди се наблюдава не само спад на чуждестранните инвестиции, но и български инвеститори се оглеждат все по-често навън, което е още по-страшно за нашата икономика. Това означава, че за да привлечем достатъчно количество чуждестранни инвеститори, ние трябва да подсигурим прозрачна среда, трябва да подсигурим електронното правителство, което ще донесе сигурност и стабилност във връзка с очакванията на фирмите, които реално да инвестират в България“, настоява новоизбраният председател на Съюза за стопанска инициатива.

Може ли България да се превърне в стратегическа държава за международни инвестиции с алтернативните производства на Стария континент, при които се скъсяват веригите на доставка? Как ще се възстанови браншът на занаятите и занаятчиите в България? Какви са предизвикателствата с оглед завръщането на бизнеса в нормална работна среда? Какво очакват работодателите от новата власт може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още