IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДНСК: Нямаме средства за взимане на проби при съмнение за качеството на материалите

Регулаторът проверява строителството само на документи, изтъква арх. Деляна Панайотова

13:30 | 12.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

В бюджета на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) няма средства за взимане и правене на проби там, където има съмнение за качеството на влаганите материали, сподели пред БНР арх. Деляна Панайотова - и.д. началник на институцията. По думите ѝ такива средства не са били предвиждани в последните поне 10 години.

"В последните години ДНСК леко е абдикирала поради липсата на финансови възможности в една функция, която законът ѝ възлага - да отговаря за качеството на строителните продукти, т.е. ДНСК има тези права, но и тези задължения“, изтъква Панайотова, добавяйки: „При възникнало съмнение по време на строителния процес в качеството на определен вложен материал, ДНСК има право да извика проба, но за съжаление в последните години ДНСК не разполага с този финансов ресурс. По този повод сме водили разговори с министър (Иван) Шишков. Той проявява пълно разбиране. Имаме увереността, че с приемането на следващия бюджет това ще бъде заложено като приоритет". 

Панайотова отбеляза обаче, че основната отговорност е на строителния надзор.

"Той пряко е отговорен за качеството на вложените материали и начина, по който се полагат. /.../ Ако видим, че имаме актовете и протоколи по време на строителството, съставени  и представени пред нас своевременно, не би следвало да имаме основание за съмнение. При възникнали в последствие нередности или проблеми със строежа, отговорност носи строителният надзор", изтъква Панайотова.

Строителният надзор е фирмата - посредник между възложителя и строителя, обясни началникът на ДНСК и добави, че на тази фирма се плаща от възложителя.

Според Панайотова ДНСК упражнява контрол върху строителния надзор.

"Много ми се иска да кажа, че магистралите ни не са нито тънки, нито дебели, а са толкова, колкото е необходимо, за да функционират правилно. За съжаление, в контекста на последните разкрития не съм достатъчно уверена да потвърдя това. Към настоящия момент нашето законодателство така е устроено, че органите на ДНСК имат възможността да осъществят контрол в етап, в който вече е малко късно да се направи адекватна проверка на вложените материали и съответно начина, по който е реализирано строителството, извън частта с документи, т.е. ние проверяваме нещата как са по документи", коментира тя.

Панайотова не смята, че става дума за износване в случая с резултатите от пробата на Северната скоростна тангента в София, при която стана ясно, че липсва една трета от асфалта. Според нея става дума за невложени материали.

"Убедена съм, че министър Шишков е взел решение - достатъчно аргументирано и посъветван от хора, които знаят и са уверени в това, което са го съветвали. Предполагам, че няма проблем", каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 12.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
Ами като няма средства, да я закрият. Нямало финансиране за извършването на контрол. Че тия цървулите ли ми държат през цялото време? С какво се занимават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още