IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната продукция у нас расте на месечна база, но не и на годишна

Индексът на промишленото производство се увеличава с 0,6% на месечна, но намалява с 1,8% на годишна база, отчете НСИ

15:02 | 10.04.23 г.
Снимка: Архив Getty
Снимка: Архив Getty

Общият индекс на промишленото производство през февруари нараства с 0,6% в сравнение с януари според предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ), който констатира увеличение на месечна база при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18,4%. На годишна база обаче календарно изгладеният индекс на промишленото производство намалява с 1,8%, което се дължи на понижение в добивната промишленост - с 10,7%.

Индекси на промишленото производство (2015 = 100)
Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

През февруари НСИ отчита увеличение на месечна база при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 18,4%, и в добивната промишленост – с 3,2%. Намаление с 2,9% има в преработващата промишленост, като по-значителен спад се наблюдава при: производство на метални изделия, без машини и оборудване - с 16,3%, ремонт и инсталиране на машини и оборудване - с 15%, производство на химични продукти - с 11,5%.

Увеличение е регистрирано при: производството на облекло - с 6,9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 5,4%, производството на мебели - с 3,6%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
(Сезонно изгладени) Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

На годишна база статистиката регистрира понижение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, в добивната промишленост - с 10,7%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5%, и в преработващата промишленост - с 0,3%.

Съществен спад в преработващата промишленост в сравнение с година по-рано НСИ наблюдава при: производството на химични продукти - с 27,5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 24,4%, производството на мебели - с 23,7%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 23,6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 18,4%.

НСИ отчита ръст през февруари при: производството на тютюневи изделия - с 47,1%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 37,1%, производството некласифицирано другаде - с 18,5%.

 Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени)
Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още