IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпускат 212 млн. лв. за развитие на индустриалните зони и паркове в България

Минималното финансиране за проект е 1 млн. лв., парите са по плана за възстановяване

11:22 | 03.06.23 г.
Снимка: Marcin/Pixabay
Снимка: Marcin/Pixabay

Министерството на иновациите и растежа (МИР) отвори за кандидатстване „Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции“ (AttractInvestBG)“, съобщиха от пресцентъра на МИР.

„Това е петата процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ), която МИР отваря в рамките на няколко месеца“, коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и допълни, че за развитие на индустриалните зони и паркове в България ще бъдат инвестирани общо 212,5 млн. лв.

Минималният размер на безвъзмездната помощ за проект е 1 млн. лв. По нея ще могат да кандидатстват оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени, в начален или напреднал етап на изграждане и развитие, по четири направления – довеждаща техническа инфраструктура, вътрешна за зоната техническа инфраструктура, сгради за научно-изследователска дейност и изграждане на екоинфраструктура – зарядни станции за електромобили – на територията на индустриалните паркове и зони.

Кандидатите могат да участват индивидуално за вътрешната инфраструктура в парка или зоната или в партньорство с общини, Агенция „Пътна инфраструктура“, Национална компания „Железопътна инфраструктура“, ВиК оператори, ЕСО ЕАД, „Булгартрансгаз“ ЕАД, оператори на електро- и газоразпределителни мрежи – за довеждащата инфраструктура до парка или зоната.

По програмата приоритет ще имат кандидати от Северна България, за да се преодолеят регионалните дисбаланси.

„С отварянето на тази мярка, за 10 месеца работа на служебния кабинет, МИР активира над 80% от средствата по пет от общо шестте процедури по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), за които отговаряме. През август миналата година заварихме 4 подадени проекта по ПВУ, 10 месеца по-късно имаме близо 11 хиляди подени проекта“, коментира Александър Пулев.

Той обобщи, че до момента по линия на министерството е дадена зелена светлина за ресурс над 820 млн. лв. по плана за възстановяване.

До седмици остава да се обяви и набирането на проекти по шестата и последна мярка по ПВУ (в момента тече процедура по съгласуване с ЕК), за която МИР е водещо ведомство – „Кръгова икономика“. Тя е насочена към оползотворяване на отпадъците и внедряване на „зелени“ технологии в производствата и дейностите на фирмите, като заделеният бюджет е 180 млн. лв.

Крайният срок за подаване на документите по петата мярка – за развитие на индустриалните зони – е 17:00 ч. на 2 ноември 2023 г. Кандидатстването за безвъзмездната помощ е изцяло онлайн – в системата ИСУН 2020.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 03.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още