IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миннодобивни магнати влизат в битка за австралийския производител на литий Azure

Mineral Resources се присъединява към Джина Райнхарт в надпреварата за контрол над австралийската компания с 12-процентен дял

12:41 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Двама от най-известните австралийски миннодобивни предприемачи се включват в борбата за определяне на бъдещето на производителя на литий Azure Minerals Ltd., като са изградили дялове, които общо възлизат на 30% - достатъчно, за да блокират вече договорената оферта за придобиване на компанията от чилийската SQM за 1,6 млрд. австралийски долара (1 млрд. долара), пише Bloomberg.

През последните месеци литиевата индустрия стана свидетел на множество оферти за придобиване и сделки, което подчертава решаващата роля на метала в енергийния преход и оптимистичните очаквания относно дългосрочното търсене. Интересът към малки и средни производители в Западна Австралия, един от най-обещаващите нови региони на литий в света, продължава да расте.

Миннодобивни гиганти, които десетилетия наред доминират в региона, също се фокусират върху сектора. Веднага след като Azure се съгласи на предложението за придобиване на SQM в края на миналия месец, най-богатата жена в Австралия, милиардерката Джина Райнхарт, натрупала своето богатство покрай добива на желязна руда, обяви, че притежава 18% дял в компанията. В петък към нея се присъедини Mineral Resources Ltd. (MinRes), водена от ветерана в минното дело Крис Елисън, която сега държи 12% дял в Azure.

MinRes, която е изградила стратегически миноритарни дялове в редица малки производители на литий, отказа да коментира своите планове.

Акциите на Azure, която държи мажоритарен дял в литиевия проект Andover, се търгуваха за около 3,9 австралийски долара в Синди. По този начин книжата на компанията остават доста над офертата на SQM от 3,52 австралийския долара за акция, което означава, че пазарът все още очаква по-добро предложение за поглъщане.

„На теория тази извънпазарна оферта от 3,5 австралийски долара от SQM трябва да остане в сила и тъй като SQM желае да се диверсифицира от Чили, вероятно може да се стигне до битка за наддаване“, коментира Самсън Ли, анализатор в Commodity Discovery Fund.

Като алтернатива, твърди той, двамата нови акционери могат да сключат сделка: „Съвместно предприятие може да работи добре с опита на Mineral Resources в литиевото пространство в Австралия и капитала на Джина Райнхарт“.

Райнхарт вече разтърси литиевия сектор, принуждавайки Albemarle Corp. да се откаже от офертата си за придобиването на друга компания от сектора на лития, Liontown Resources Ltd., като придоби 19,9% дял в базираното в Пърт миннодобивно дружество.

SQM, вторият по големина производител на литий в света, е най-големият акционер в Azure, като е натрупал дял, възлизащ на близо една пета от компанията. SMQ се стреми да се разшири в Австралия като част от усилията за осигуряване на нови доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още