IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство у нас отбеляза спад и през септември

Понижението на индекса се дължи на намалението при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, както и в добивната промишленост

14:14 | 10.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът на промишленото производство в България продължава тенденцията си на понижение и през септември в сравнение с година по-рано. На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство спада с 11,5% и се увеличава спрямо август, когато беше отчетено намаление с 9,7%, посочиха от Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база НСИ регистрира понижение с 2,7%, докато през август имаше нарастване на индекса с 0,8% в сравнение с юли.

          Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечни изменения

Статистиката отчита намаление спрямо август в добивната промишленост - с 3,2%, в преработващата промишленост - с 3,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,5%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 15,8%, производството, некласифицирано другаде - с 14%, производството на превозни средства, без автомобили - с 13,4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 12,2%, производството на тютюневи изделия - с 11,9%.

Увеличение е регистрирано при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 12,7%, производството на облекло - със 7%, производството на основни метали - с 6,3%.

              Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, през септември НСИ отчита в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 31,8%, в добивната промишленост - със 17,2%, и при преработващата промишленост - със 7,7%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 34%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 29,8%, производството на мебели - с 27,0%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 24,2%.

Повишение е регистрирано при: производството на основни метали - с 9,9%, и производството на лекарствени вещества и продукти - с 4,7%.

         Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още