IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богдан Богданов: България може да се превърне в хъб за съхранение на енергия

Очаква се страната ни да подпише меморандум за разбирателство с Южна Корея, включващ съвместно разработване на проекти за възобновяема енергия

12:40 | 07.12.23 г. 5
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

България има голям потенциал да се превърне в хъб за системи за съхранение на енергия, заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на среща в Сеул с южнокорейския министър на търговията, индустрията и енергетиката Ан Дукгюн, съобщават от пресцентъра на ресорното министерство.

„България има ключова роля в енергийния сектор в региона. Можем да постигнем стратегически партньорства в развитието на възобновяемите енергийни източници“, изтъква Богданов, добавяйки, че корейските компании могат да участват в процеса, за да се изгради този капацитет.

Очаква се България и Южна Корея да подпишат меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите. Със споразумението ще бъдат положени основите за активизиране на икономическото сътрудничество между двете страни през следващите години.

„Оценяваме високо предложението. Добра възможност то да бъде подписано е на заседанието на българо-корейската Комисия за икономическо сътрудничество, което ще се проведе през 2024 г. в България", посочи Богданов. На срещата стана ясно, че Южна Корея има подобни споразумения само с осем държави, сред които са Обединените арабски емирства (ОАЕ), Унгария и други.

Двамата министри обсъдиха още подобряването на двустранното сътрудничество в сектори като промишлеността, ядрената енергетика и производството на водород. Богданов и Ан се договориха за партньорство в сферата на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), въглеродно неутралните индустриални зони и производството на електрически автомобили. Те коментираха и възможностите за сътрудничество с корейски компании в тези направления.

По време на официалната си визита в Южна Корея министър Богданов и представителите на Сдружението „Българска отбранителна индустрия” проведоха разговори и с ръководството на КDIA – Корейската асоциация на отбранителната индустрия. Те обсъдиха възможности за сътрудничество в процеса по модернизиране на българската военна индустрия. Предложено бе да бъде подписано споразумение между двете организации и активизиране на партньорството във високите технологии, свързани със сателити, дронове и разработване на приложения в отбраната.

Разгледани бяха и възможностите за съвместна програма за производство на боеприпаси по стандарт на НАТО, както и посещение на корейски компании по време на военното изложение „Хемус 2024“ у нас.

През първите девет месеца 2023 г. общият стокообмен с Южна Корея е на стойност 344,7 млн. долара и бележи увеличение от 27,2% спрямо същия период на 2022 г. Българският износ отчита ръст от 64,7% и е на стойност от близо 187 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 4 месеца
До: andy Китай почти не ги използва?! Аде бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: Tikva007 Tочно така, като теб, са говорили преди век и нещо и кapyцарите, зяпащи по парния локомотив. С такива кapyцари, като теб е пълно, но радостното е, че не вие движите света напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 4 месеца
хех ... двама българомразци грачат в хор ... :))) ... утича турецки пАток . южнокрейците разработват и инсталират фотоволтаични централи със съхранение на ток в целият ЕС . имат един куп успешни проекти в Португалия , Германия , Испания ... защо да нямат и в България ве ?! важно че омреха рассианските паточни недорузомения ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
andy
преди 4 месеца
"Богдан Богданов: България може да се превърне в хъб за съхранение на енергия" Като има баламурници, винаги ще се намерят тарикати! Китай и Корея продават "зелени" технологии, НО почти не ги използват. Защо ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Tikva007
преди 4 месеца
*Богдан Богданов: България може да се превърне в хъб за съхранение на енергия* - Поредният ХЪБит. Със смяната на лемурите се сменя и наратива - от газов хъб при Винету, та до хъб акумулаторджийница при Кирчо и Кокорчо. Лошото е, че успяват и доста народни кинти да заХЪБят, докато баламосват публиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още