IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийски миннодобивни компании съкращават разходите заради по-евтиния литий

Новите мерки в индустрията следват решението на Albemarle да намали разходите за нови проекти, както и броя на служителите си

14:56 | 24.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийските миннодобивни компании с фокус върху лития съкращават работни места, бюджети и преразглеждат изплащанията на дивиденти след спада в цените на ключовия метал за електромобилните батерии, съобщава Bloomberg.

Core Lithium Ltd. ще съкрати „няколко роли“ в организацията през настоящото тримесечие поради текущите пазарни условия, разкрива компанията в своя тримесечен отчет, публикуван в сряда. По-рано този месец производителят обяви спиране на своята миннодобивна дейност близо до Дарвин в северната част на страната.

За да запази баланса си, Pilbara Minerals Ltd. обяви, че е малко вероятно да изплати дивидент за полугодието, приключило на 31 декември. Компанията заяви това в своя тримесечен отчет, като междувременно разкри и плановете си да намали годишните разходи за проучване на нови находища. Това намаление може да достигне до 100 млн. австралийски долара (66 млн. долара).

Последните усилия за намаляване на разходите в индустрията следват решението на най-големия производител на литий в света - Albemarle Corp., да намали разходите за нови проекти, както и броя на служителите си.

Цената на литий се срина през 2023 г. Източник: Bloomberg/Benchmark Mineral Intelligence Цената на литий се срина през 2023 г. Източник: Bloomberg/Benchmark Mineral Intelligence

Цените на сподумена - скала, съдържаща литий – продължиха да спадат през януари, след като се сринаха с 80% миналата година.

Core Lithium също намали своя бюджет за проучвания от 35-50 млн. австралийски долара на 27-29 млн. австралийски долара. Компанията отчете 39% увеличение на производството на сподумен за второто тримесечие, докато Pilbara Minerals записа 22% ръст за същия период.

Pilbara Minerals заяви, че цените на сподумена ще останат нестабилни в краткосрочен план, но че „дългосрочната перспектива остава положителна с очакван структурен дефицит на предлагането на литиеви материали спрямо очакваното търсене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още