IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите на пивоварните у нас достигат 57 млн. лева през 2023 г.

Седем нови бири има в продуктовото портфолио на компаниите от Съюза на пивоварите, съобщиха от браншовата организация

15:44 | 19.03.24 г.
Снимка: Съюз на пивоварите в България
Снимка: Съюз на пивоварите в България

Капиталовите инвестиции в икономически дейности през миналата година достигат 57 млн. лева, отчетоха от Съюза на пивоварите в България на годишното си общо събрание. От тях над 20 млн. лева са заделени за зелени иновации като фотоволтаични мощности, доизграждане на биоанаеробни инсталации, закупуване на хибридни автомобили, обновяване на машини, хладилни витрини, наливни инсталации и други апарати с оптимален енергиен клас.

Към капиталовите вложения се добавят социалните инвестиции за развитието на човешките ресурси. Проектите с принос към общността, екологичните инициативи, кампаниите за отговорна консумация, заедно с информационно-образователните и превантивните програми надхвърлят 5,5 млн. лева.

През миналата година са продадени общо 507 милиона литра пиво – средно в страната ежедневно се купуват по един милион и 390 хиляди литра от пенливата напитка, отчита асоциацията. Въпреки това се наблюдава 3% спад в продажбите на бира на годишна база.

Седем нови бири са добавени към основното продуктово портфолио на компаниите от Съюза на пивоварите. Между тях са и модерните сред потребителите стилове ИПА и стаут, отчетоха от браншовата организация.

По данни на Агенция „Митници“ към 31 декември на 2023 година у нас са регистрирани 40 пивоварни предприятия. От тях големите компании са три, малките и средни пивоварни са шест, а останалите 31 са микропредприятия. Членовете на Съюза на пивоварите произвеждат 99% от бирата в България и общо имат  пазарен дял от близо 95%. 

Бирената индустрия у нас осигурява работна заетост за близо 25 хиляди души. От тях 2100, или 9%, са директно заетите в пивоварната промишленост и 9% – по веригата на производство на земеделските суровини. По данни на НОИ към септември 2023 г. средният осигурителен доход (СОД) в пивоварната промишленост е 2210 лв., като по този показател браншът отново е в първите десет с най-високи заплати.

През 2023 г. са продължили новъведенията и за оптимизиране на разходите за вода и енергия в пивопроизводството, отбелязват от СПБ. С 28-30% са намалени производствените емисии от въглероден диоксид (СО2) в сравнение с 2020 г.

За Съюза на пивоварите през тази година устойчивото реализиране на политиките и практиките за екологична отговорност продължават. Основният фокус ще е върху въвеждането на депозитната система в страната. Всички пивоварни продължават да инвестират в нови решения, свързани с олекотяване на бутилките, пълна рециклируемост на материалите на опаковките, нови разфасовки в кенове.

„Със съдействието на Съюза на пивоварите вече са уточнени най-важните параметри за въвеждането на бъдещата депозитна система в страната“, съобщи Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ. Тя уточни, че е започнала и работата по законодателството. По думите ѝ очакванията са партньорското взаимодействие между Министерството на околната среда и водите и отговорните бизнес асоциации да продължат.

„Едновременно с това започва проучване на логистичната и функционална структура на депозитна система за опаковки от напитки. Изследването ще очертае също така стъпките и сроковете за нейното въвеждане. Общата амбициозна цел е до края на тази година да бъде приета законова рамка за депозитната система“, посочи Радомирова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още