IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българинът плаща по няколко пъти за липсата на депозитна система за опаковки

Пластмасовите кутии в магазините се таксуват, а реално няма възможност за депозирането им или за собствени кутии за многократна употреба

15:39 | 13.12.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В началото на тази година нова такса в магазините в размер на стотинки - за пластмасовите опаковки, предизвика критики и спорове. Най-вече, защото тя се оказва наказателна за потребителя, на когото в повечето магазини не позволяват да опакова продуктите в собствена кутия за многократна употреба. В същото време от 2022 година от държавния бюджет се плащат по 44 млн. лева годишно заради неизпълнението на ангажиментите за рециклиране на пластмасови опаковки, което реално значи, че българинът плаща по няколко пъти за едно и също нещо.

Европейската директива предвижда поне 65% от опаковките във всяка държава членка да се рециклират към 2025 година, а към 2030 година - 100%. По отношение на пластмасовите отпадъци задължението към 2025 година е 50%, а в края на десетилетието - 55%

Отделно се налага плащане от местните власти за почистване, депониране и изгаряне на пластмасите, трупани по улиците и в природата, но така страната губи ресурса, който би могъл да използва, ако пластмасите и металите (от кенчета) се рециклират или стъкленият амбалаж се използва повторно.

По данни на екологичната организация "За Земята" по проблема с пластмасовите бутилки има минимален напредък. Данни за 2017 година например показват, че българите са изхвъряли по 131 пластмасови бутилки средно годишно, които се изгарят, депонират се или попадат сред природата. Днес техният брой е по 113 на глава от населението. За сравнение, в Германия се изхвърлят по 8 пластмасови бутилки, а има и голям брой стъклен амбалаж, използван многократко от производителите.

Разликата с България е наличието на депозитна система, тоест схема, при която производителите събират минимална такса, включена в цената на продукта, която се възстановява на потребителите, когато той бъде върнат за повторна употреба или рециклиране.

Обикновено това става в центрове, разположени в търговските мрежи. В Латвия такива пунктове са задължителни за магазини с площ над 300 кв. метра в големите градове и над 60 кв. метра - в по-малките. В останалите също може да се инсталират такива пунктове, но на доброволен принцип.

У нас има едва няколко подобни обекта и опашки от желаещи да върнат пластмасови бутилки и метални кенчета през машина за обратно връщане. Почти всеки магазин приема стъклени бутилки. Многократната употреба на стъклените бутилки спестява енергоемкия процес по рециклирането им, както и емисиите парникови газове, отделяни при него.

Близо десетилетие България се опитва да изгради национална система за депозиране на опаковките. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) коментираха пред Investor.bg, че това не може да се случи с пари от европейските програми, а основната роля тук е на бизнеса. Европейски средства могат да бъдат използвани само за преработка на отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани - например битовите отпадъци, казват експерти от ведомството.

Според еколози една от причините такава система да се бави са опасенията, че няма да има интерес. Но проучванията на общественото мнение показват, че това не е така и за последните години интересът към депозиране на опаковките се повишава. Основната мотивация е връщане на парите и според анкетите очакванията са за възстановяване на средно 0,20 лева за бутилка.

Повече от 50 държави по света имат депозитна система за опаковки и тя в общия случай осигурява 80-90% върнати и рециклирани опаковки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 месеца
До: cyclop преди големия взрив ли или преди да те уадри шизззофренията, половин гънка? :D:D:D ... от както Кока кола са стъпили в България винаги, винаги, винаги е имало и пласмасови освен стъклени шишета (използвахме ги да продаваме бензин в Сърбия) :):) ... или може би твърдиш че Кока кола си били у нас по татова време, ще ти се изсмея в безформеното от лудост лице!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 4 месеца
До: khao дебилл микромозъчен нищожноинтелигентен. ПРЕДИ. БЯХА.САМО. САМО САМО САМО ЕДИНСТВЕНО БЕЗ АЛТЕРНАТИВА. СТЪКЛЕНИ. Сещаш ли се каква е радликата. Не се сещаш, нали амеба недоразвита?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 4 месеца
До: cyclop чета и много добре разбирам тъъпотията която се опитваш да продадеш! Какво сложно има че тъъъпата ти тиииква не го разбира? Има ли ги сега? Има ги. Може ли да си купиш ако искаш? .. можеш! Можеш ли да върнеш празни бирени шишета за стотинки, можеш! Та от какво се оплакваш освен от шизофренияяя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 4 месеца
До: khao чети, крретен жаллък... Редуцирай, ако многото думи те объркват... ПРЕДИ... ВСИЧКИ... бяха... стъклени. ПрЪщиш ли от зор да осмислиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 месеца
До: cyclop когато незнаеш какво да кажеш, по добре си замълчи... знаем че си тъъъъп и не си излизал от панелката, не е нуужно да ни го доказваш за 100тен път :) ... и сега се продават шишета по 250 мл ... стъклени, за многократна употреба, та за какво се оплакваш??? https://***.coca-cola.com/bg/bg/brands/coca-cola#accordion-90242a4fa5-item-e795450b50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
cyclop
преди 4 месеца
До: khao ти си като някакъв AI чатбот с модификатор "олигофррения"... Питам, защо се ПРОИЗВЕЖДАТ тия пластмасови бутилки .... преди десетилетия всички кока-кола бяха 250 мл стъклени. Изтрити по ръбовете от многократна повторна употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 4 месеца
До: cyclop зако кока-кола произвежда сто артикула в половин литрови... защото ги накараха, (и това пак се случи преди 20-30г уж американосите щяли да пият по малко захар... е не им се получи. Тогава затлъстяването беше по голям медиен проблем. :).... та не е зле преди да дращиш да се образоваш и да проверяваш информацията. купувай си от два литра... хем по ефтино, хем повече. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 4 месеца
До: cyclop стига си лъгал... магазина до нас в Младост приема, връщаш бутилка, дават ти 30ст.... магазина до студентската квартира също приемаше (това за преди 20години)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
cyclop
преди 4 месеца
"по проблема с пластмасовите бутилки има минимален напредък." - зако кока-кола произвежда сто артикула в половин литрови пластмасови бутилки? Зако изобщо е допустимо това? Защо има минерална вода в половин и един литрови бутилки? Защо е допустимо това? Спрете ги да произвеждат абсурдни продукти, после хленчете? Преди 30 години кока-кола беше само в стъклени бутилки и се ползваха многократно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
cyclop
преди 4 месеца
"Почти всеки магазин приема стъклени бутилки" - п очти никой магазин не приема. Кажете такъв, който приема. Без да броим "системата" връщаш-колкото-вземаш - това е гавра, подигравка, извращение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още