IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите подкрепиха планове всички опаковки в ЕС да станат рециклируеми до 2030 г.

Предложенията на Брюксел накараха много индустрии - от производители на пластмаса до производители на френско сирене, да настояват за изключения

20:30 | 22.11.23 г. 3
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Евродепутатите подкрепиха планове, които предвиждат всички опаковки в ЕС да станат рециклируеми до 2030 г. въпреки силното лобиране на бизнеса – от производители на хартия до производители на френското сирене Camembert.

Евродепутатите одобриха доклада, който представлява мандата на Парламента за преговори с правителствата на ЕС, с 426 гласа „за“, 125 „против“ и 74 „въздържал се“.

Освен общите цели за намаляване на опаковките с 5% до 2030 г., 10% до 2035 г. и 15% до 2040 г., евродепутатите искат да определят конкретни цели за намаляване на пластмасовите опаковки с 10% до 2030 г., и с 15% до 2035 г. и 2040 г.

Евродепутатите искат да забранят продажбата на много тънки пластмасови торбички за пазаруване (под 15 микрона), освен ако това не се изисква по хигиенни причини или не се използват като основна опаковка за насипни храни, за да се предотврати разхищението на храна. Те също така предлагат строго да се ограничи използването на някои видове опаковки за еднократна употреба, миниатюрни опаковки за тоалетни продукти в хотелите и опаковките за куфари на летищата.

За да се предотвратят неблагоприятните последици за здравето, евродепутатите настояват за забрана на употребата на неразградими химикали (на пер- и полифлуороалкилирани съединения (PFAS) и бисфенол А в опаковките, предназначени за контакт с храни.

Членовете на ЕП имат за цел да изяснят изискванията за повторно използване или повторно пълнене на опаковките. Крайните дистрибутори на напитки и храни за вкъщи в сектора на ресторантьорството, като хотели, ресторанти и кафенета, следва да предоставят на потребителите възможността да си носят собствени кутии.

Новите правила изискват всички опаковки да бъдат рециклируеми, като отговарят на строги критерии, които да бъдат определени чрез вторичното законодателство. Предвиждат се някои временни освобождавания от правилата, например за дървени и восъчни опаковки на храни.

Евродепутатите искат страните от ЕС да гарантират, че 90% от материалите, съдържащи се в опаковките (пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон), ще се събират разделно до 2029 г.

„Парламентът изпраща силно послание в полза на цялостна реформа на пазара на опаковки и отпадъци от опаковки в ЕС. Това законодателство е от съществено значение за европейската конкурентоспособност и иновации и привежда амбициите в областта на околната среда в съответствие с промишлената реалност. Заедно с ефективните политики за повторна употреба и рециклиране, ние гарантираме, че опаковките са безопасни за потребителите, като добавяме забрана на вредните химикали в опаковките на храните, по-специално PFAS“, заяви белгийският докладчик Фредерик Рийс от групата „Обнови Европа“.

Парламентът е готов да започне преговори с държавите членки относно окончателната форма на закона, след като Съветът приеме позицията си.

През 2018 г. опаковките са генерирали оборот от 355 милиарда евро в ЕС. Той е все по-голям източник на отпадъци, като общият брой на отпадъците в ЕС се е увеличил от 66 млн. тона през 2009 г. на 84 милиона тона през 2021 г. Всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки през 2021 г. — цифра, която се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г. без допълнителни мерки.

Преди гласуването в сряда, дипломат от ЕС заяви, че това може да се превърне в законодателството, което е обект на най-голямото лобиране в историята на съюза. „Всичко се пакетира, така че всяка индустрия има интерес“, допълни той.

Финландия, която има големи компании за хартиени опаковки, и Италия, която има силно интегрирана система за рециклиране, се противопоставят най-остро на целите за опаковки  с възможност за повторна употреба.

Но дори страни с амбициозен зелен дневен ред се стремят към изключения, отбеляза дипломатът, цитиран от Financial Times. Дания поиска отстъпки за бирената си индустрия, а Франция настоява за изключване на опаковките на луксозни стоки, като тези на парфюмите.

Дори производителите на сиренето Camembert се включиха в протестите, като започнаха кампания миналата седмица за спасяване на традиционните им дървени опаковки, използвани и от продавачите на стриди, които може да бъдат забранени след 2030 г., тъй като не могат да бъдат рециклирани.

Брюксел работи по изключение от задълженията за рециклиране за продукти като Camembert и Gorgonzola, които имат специален географски статут, но 27-те страни членки на ЕС и евродепутатите трябва да дадат съгласието си.

Отпадъците, особено от пластмаса, се превръщат в много спорна тема, докато страните се опитва да разрешат проблема със задълбочаващите се щети за околната среда. Преговорите по глобално споразумение за намаляване на пластмасовите отпадъци бяха блокирани в понеделник след противопоставяне от големи петрохимически производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: cyclop ... към 2030 според аджендата , ще ви карат пролетариата да ядете опаковките ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
cyclop
преди 5 месеца
традиционните им дървени опаковки... които може да бъдат забранени след 2030 г.,... тъй като не могат да бъдат рециклирани.?? Вие, клаймътченч промитите сектантски мозъци, сериозно не усещате в каква умопобърканост са ви завели??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
cyclop
преди 5 месеца
Авеее кво ще има през 2030 г, че всичко е дотогава? Да не е някаква... адженда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още