IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящото влияние на Китай при пластмасите изтласква азиатската конкуренция

Основните потърпевши са южнокорейските компании

12:51 | 16.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бързо разрастващата се нефтохимическа промишленост на Китай прави живота все по-труден за производителите в следващия по големина износител на градивните елементи на пластмасата в Азия, пише Bloomberg.

Най-голямата икономика в Азия е основният пазар за южнокорейски компании като LG Chem Ltd. и Lotte Chemical Corp. Но износителите на химикали, използвани за производството на редица продукти - от найлон до бутилки за еднократна употреба и автомобилен интериор, сега са принудени да намалят дейността си, след като трескавото строителство на нефтохимически съоръжения в Китай през последните години доведе до пренасищане с доставки.

LG Chem, най-големият производител на нефтохимикали в Южна Корея, затвори звеното за стиренови мономери в Йосу миналия месец поради продължаващото свръхпредлагане, разкрива източник, пожелал анонимност поради политиката на компанията.

Lotte Chemical разглежда и стратегически варианти за своето малайзийско дъщерно дружество, след като корейските медии съобщиха, че групата се опитва да го продаде.

Затрудненото положение, в което се намират тези компании, се дължи на огромния прилив на инвестиции в китайската нефтохимическа промишленост, която започна бързо да се разраства през 2020 г. Тенденцията продължава с неотслабваща сила, като страната ще допринесе за почти три четвърти за ръста на добавения глобален капацитет тази година, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ).

„Стигна се до момента, в който азиатските нефтохимически производители извън Китай вече не могат да се конкурират“, коментира Чан Хьонку, анализатор в базираната в Сеул Heungkuk Securities Co. „Това се превръща в залязваща индустрия“ в Южна Корея, изтъква той, добавяйки, че е трудно да се намерят алтернативни експортни пазари, които да заменят Китай.

Страната пое 49% от южнокорейския нефтохимически износ през 2019 г., но този дял спадна до 36% миналата година и вероятно ще продължи да намалява, посочва Чан.

Производственият капацитет на Китай в нефтохимическата индустрия продължава да расте. Графика: Bloomberg Производственият капацитет на Китай в нефтохимическата индустрия продължава да расте. Графика: Bloomberg

Бързото изграждане на нови съоръжения променя глобалните модели на потребление на петрол към Азия и особено Китай, според МАЕ, затвърждавайки господството на страната като основен вносител на суров петрол. Това компенсира и ползите за околната среда, произтичащи от ускореното навлизане на електрически превозни средства в Китай, което води до прогнози за продължаващ растеж на общото потребление в страната, което ще измести пика на търсенето на петрол по-напред във времето.

Китай стартира или разшири 25 етиленови съоръжения от 2019 г. до 2023 г., изтъква Ешвар Йенигала, старши анализатор в S&P Global Commodity Insights. Междуврменено Южна Корея успя да увеличи мащаба само на три такива инсталации за същия период.

Освен че са принудени да затворят някои обекти, корейските компании - включително LG Chem и Hanwha Solutions Corp. - се обръщат и към по-благоприятни за бъдещето бизнеси, включително слънчева енергия и производство на батерии. Големи китайски производители като Rongsheng Petrochemical Co. и Hengli Petrochemical Co. са някои от бенефициентите.

Доста южнокорейски фирми обмислят да напуснат нефтохимическия бизнес или да проучат партньорства с производители на суровини в Близкия изток, разкрива Парсли Онг, анализатор в JPMorgan Chase & Co. „Може да има допълнително преструктуриране и повече консолидация в индустрията” през тази година, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още