IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички образователни институции ще водят само електронни дневници

По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен

12:52 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От новата учебна година (2022 - 2023 година) всички образователни институции в страната - училища, детски градини, центрове за подкрепа на личностно развитие и други, ще водят дневници само в електронен вариант, съобщават от Министерството на образованието и науката (МОН). 

От новата учебна година с въвеждането на електронни досиета на учениците отпада и воденето на хартиени лични картони. От септември хартиени могат да останат само ученическата книжка и личната карта. По решение на училищните ръководства бележникът също може да бъде само електронен.  

Решението за дигитализирането на дневниците беше взето през 2016 г., но досега директорите на институциите имаха право да избират дали да въведат електронни, или да продължат да използват хартиени. С днешното (6 юли) решение в образователните институции ще се използват единствено електронни дневници. 

Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование на МОН вече е напълно готова и образователните институции имат всички необходими условия да въведат електронния дневник, допълват още от институцията.

Услугата е безплатна и ще спести средства за отпечатване на хартиени дневници. За изминалата учебна година за това са похарчени около 200 хил. лева, въпреки че заявките за хартиените документи са намалели повече от два пъти спрямо учебната 2020/2021 г.

Директорите на училищата ще могат да избират дали да ползват безплатната услуга на информационната система, или да платят на външни доставчици за доставка на софтуерен продукт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още