IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри над 6 млн. лева за строеж и ремонт на детски градини и училища

Над 4 млн. лева ще бъдат насочени за програмата „Отново заедно“, 600 хил. лв. отиват за компенсации за семейства, чиито деца нямат осигурено място в яслите

20:45 | 28.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: <span>Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</span></em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 6 млн. лв. ще отидат за строеж на нови, както и за доизграждане и ремонт на съществуващи училища, детски ясли и градини. Това става ясно от взетите решения от Министерски съвет в четвъртък, съобщи пресслужбата на ведомството.

От средствата ще се възползват 23 общини и две държавни професионални гимназии. Те са подали общо 33 одобрени за финансиране проекта по програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г.

Отделно от това над 600 хил. лв., или по-точно 608 729 лв., ще бъдат дадени като компенсации на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина. От тях 604 637 лв. ще бъдат преведени на Столична община, а 4092 лв. - на община Пловдив.

Общо 50 млн. лв. ще са за ремонти в детски градини и училища. Средствата ще бъдат използвани приоритетно за поправки на покриви и за енергоспестяващи мерки. Постъпилите в Министерството на образованието и науката (МОН) множество и разнородни заявки за ремонтни дейности са степенувани по спешност. При равни други условия се дава предимство на средищни, обединени училища и такива с по-голям брой ученици.

Ще бъдат финансирани общо 175 образователни институции в 27 области в страната – 151 общински и държавни училища и 24 детски градини. Най-много са обектите в област Варна. Най-много са ремонтите на покриви и спешните ремонти от всякакъв характер – общо 125. В 50 училища и детски градини ще се подобрява енергийната ефективност чрез смяна на дограми и др.

Други над 4 млн. лв. ще послужат за почивки на ученици по Националната програма „Отново заедно“.

Със средствата се обезпечават пътуванията на над 17 000 деца и учители от общо 592 училища в страната, одобрени за първия етап на програмата за 2022 г. Те получават шестдневен туристически пакет на стойност 500 лв. на участник, който включва 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни културни и спортни дейности.

„Отново заедно“ беше създадена през 2021 г. с решение на Министерския съвет. Целта е социализация и общуване на ученици и педагогически специалисти извън училищната и семейната среда за преодоляване на негативните последици от неприсъственото обучение и пандемията от COVID-19.

Освен това, близо 4 млн. лв. ще бъдат насочени за физическа активност, спорт и спортно­туристически дейности на децата и учениците за 2022 г.

Държавата ще гарантира кредити на студенти и докторанти с до 40 млн. лева през 2023 г., реши в четвъртък Министерският съвет, като одобри максималния размер на държавните гаранции по Закона за кредитиране на студенти и докторанти (ЗКСД). Сумата е същата като през настоящата година.

Очаква се през 2023 г. около 800 студенти и докторанти да изтеглят кредити по ЗКСД, за да покрият разходите си за такси и издръжка.

От началото на кредитирането през 2010 г. до април 2022 г. от възможността да получат заем са се възползвали 21 956 студенти и докторанти. Гарантираните от държавата кредити за този период са за малко над 156 млн. лева.

Максималният размер на държавните гаранции се одобрява ежегодно с решение на правителството по предложение на министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на финансите. /БГНЕС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още