IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стимулират ли технологиите човечеството към консуматорски хедонизъм?

Нова глобална криза идва с бурното развитие на AI, предупреди Явор Джонев, основател на Фондация за образователна трансформация

14:33 | 07.03.23 г.

Технологиите се основават на постиженията на научно-техническия прогрес и са принос в развитието на човешката цивилизация. Днес те са комплекс от знания (наричан често ноу-хау), получени понякога с цената на скъпи и сложни научни изследвания. „Технологиите ще направят удобно човешкото съществуване и има реална опасност голяма част от западното общество да изпадне в консуматорски хедонизъм, където се губи смисълът от живеенето. Тази криза за смисъла на живота, нашите деца ще трябва да я преодоляват и да я разрешават“, това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria Явор Джонев, основател на Фондация за образователна трансформация.

Според него трябва да се преосмислят целите на образователната система - ако образоваме децата си за такава среда, трябва да мислим по съвсем различен начин за образованието спрямо сега.

„Трябва да се фокусираме върху универсални компетентности, които да станат основни образователни цели на системата, препоръча Джонев. – Тези компетентности включват ефективните взаимоотношения с други хора, ефективното управление на личното израстване и развитие, системно мислене и осъзнаване на сложно взаимосвързани модели, както и способността да се управляват тези модели, ефективната комуникация, но не само като начин на изразяване, а като вникване в насрещната гледна точка и ефективното планиране и осъществяване на планове заедно с други хора.”

По думите му, когато към изкуствения интелект се прибави способността за самообучение и достатъчни средства за наблюдение и събиране на информация от околната среда, ще бъдат надминати възможностите на човешките експерти и това е неминуемо. Това вече се случва в конкретни области, но ще предстои и в останалите с напредването на технологиите.

Явор Джонев прогнозира, че ще се появяват „множество синтетични суперексперти в множество добре дефинирани области“.

Джонев отбеляза, че единственият начин, по който може да се постигне научен прогрес, е да се използва изкуствена интелигентност, която да синтезира модели. „Това вече се случва в областта на откриване на нови лекарства", даде пример той и допълни, че хората няма да има нужда да работят по седем дни в седмицата в бъдеще, ако добре управляват новите технологии.

Съществува ли критична заплаха за свободата на личността? Възможно ли е експертният суперинтелект да манипулира световната политика и кои са примерите за заплаха на човешката свобода и демокрация? Трябва ли да има глобална регулация и световно правителство заради слабите международни споразумения, които се отнасят до общочовешки процеси, засегнати от технологиите? Ще се стигне ли до свръхсъзнание, което ще надхвърли човешките способности?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още