IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2023 г. може да се окаже повратна за технологичните регулации

Европейският съюз би могъл да се превърне в пример за САЩ в тази област

11:02 | 17.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Между срива на криптоборсата FTX, заигравката на Илон Мъск с Twitter и появата на революционния чатбот ChatGPT 2022 г. беше година на конфронтация за технологичните компании. Това разтърси обществото. Сега сривът на цените на акциите им най-накрая донесе Видовден, спуквайки балона на онези, които лансираха модела на нерегулирани иновации (които „не се нуждаят от разрешение“) и техния неумолим успех, пише за Financial Times Мариете Шааке, директор за международните политики в Центъра за киберполитика към Станфордския университет.

Въпреки че FTX и Twitter трябва да се справят със собствените си лидерски проблеми, а пробивът на OpenAI (компанията, разработила ChatGPT – бел. прев.) се разглежда от мнозина като напредък, а не като заплаха, тези различни примери разказват обща история: рано или късно липсата на ограничения създава потенциал за вреди на обществото. Така че можем ли да очакваме решителни регулаторни действия тази година?

Отговорът, за съжаление, поне в САЩ, е „не“. Компаниите от Силициевата долина се присмиват на законодателите във Вашингтон, тъй като са уверени, че разходите им за лобиране от около 100 милиона долара през последните две години ще продължат да отклоняват предложените закони от това да ударят печалбата им.

В Конгреса надеждите за намиране на мнозинство за контролиране на криптоброкерите и гигантските социални мрежи или за установяване на твърди регулации относно изкуствения интелект изглеждат мисия невъзможна. Политическите разделения са по-големи от всякога, като Камарата на представителите е в исторически момент на дисфункция, след като имаше огромни проблеми да избере следващия си председател. През 2022 г. инициативите за по-голяма антитръстова регулация, защита на данните и дори защита на децата онлайн така и не успяха да бъдат подложени на гласуване или да спечелят мнозинство. Като се има предвид скоростта на демократично вземане на решения, вероятно правната среда, в която оперират технологичните милиардери, ще бъде забележително подобна в края на 2023 г.

За европейците отговорът на въпроса за евентуални решителни регулаторни действия е „да, но“. Цял набор от нови закони вече се разработват и ще подрежат крилата на подобните на Сам Банкмън-Фрийд (основателят на FTX – бел. прев.), Илон Мъск или Сам Олтмън от OpenAI. Първо, пазарите на криптоактиви ще бъдат регулирани. Нов закон на ЕС търси по-голяма прозрачност по отношение на рисковете за потребителите, по-добро разкриване на финансова информация и надзор върху резервите на компаниите и вредите за околната среда. Сега трябва да изчакаме новият закон да влезе в сила тази година.

Обичайният досега бизнес за платформи като Twitter е приключил в ЕС. Двустранното законодателство - Законът за цифровите услуги и Законът за цифровите пазари - предвижда нови отговорности за компаниите относно модерирането на съдържание и изяснява антитръстовите правила за монополите. Това означава, че Мъск няма да се радва на неограничена лична власт върху това какво съдържание да се пуска в Twitter. Ще има и по-голяма прозрачност на алгоритмите. Има и важен краен срок: 17 февруари, когато платформите най-късно трябва да докладват броя на своите активни потребители.

В допълнение към тези нови ограничения Законът за изкуствения интелект (AI) на ЕС, който трябва да бъде финализиран тази година, ще бъде водещ световен закон, който възприема подход, базиран на риска. Някои много рискови приложения, като социалното оценяване, ще бъдат забранени, докато използването на AI в чатботове ще бъде идентифицирано като нискорисково. За производителния AI (технологията, използвана в ChatGPT) въпросът е дали този етикет е справедлив по отношение на риска от пристрастие в основните набори от данни, с които работят големите AI модели. Или дали приложението ще се счита за рисковано, ако предлага грешни здравни решения?

Политическото споразумение в рамките на ЕС означава, че вече е свършена важна работа. Но доколко новите правила ще окажат въздействие върху криптоактивите, социалните медийни платформи и изкуствения интелект ще зависи и от успешното им прилагане. Това е сфера, на която трябва да се гледа критично.

Веднъж щом правилата на ЕС оправдаят очакванията, американските интернет потребители и законодатели ще могат да заключат от другата страна на Атлантика, че американските технологични компании са напълно способни да спазват законите, които гарантират по-справедлива икономика, зачитане на гражданските права и защита на потребителите и инвеститорите. Те вече виждат предизвикателствата на нерегулираните технологии навсякъде около нас. „Никоя индустрия не е нанесла повече вреда от технологиите“, заяви наскоро инвеститорът Роджър Макнами.

Миналата година предложи много напомняния, че маркетинговите и лобистки наративи на технологичните компании не съответстват на нивото на обществена стойност, която създават. Да, криптоактивите, социалните медии и компаниите за изкуствен интелект са различни и изправени пред несвързани предизвикателства, но да чакаме следващото бедствие в резултат на липса на регулиране и надзор би било грешка. Вместо това можем да превърнем 2023 г. в повратна точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още