IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН: Дроновете все повече ще навлизат в ежедневието ни

Как може да са полезни безпилотните летателни средства и какви са правилата за тяхното летене, коментира проф. Димо Зафиров

11:02 | 22.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Министерството на транспорта си постави за цел дронове да се използват в ежедневието, за да има икономически ползи и това да доведе до по-високо качество на живот. В България вече се осигуряват пространства за организация на движение на безпилотните летателни средства, каквито са изискванията в регламентите на европейската общност. „От края на януари 2023 година пространства за дронове трябва да има във всички страни в ЕС", съобщи пред Bulgaria ON AIR проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН и уточни, че повече от година се работи по въпроса, като се установяват местата, които са подходящи за тези пространства.

По думите му, за да може да летят по-спокойно безпилотни летателни апарати, те трябва да са оборудвани по определен начин и да имат електронна видимост. Проф. Зафиров изброи дейностите, за които могат да се използват дронове в селското стопанство като пръскане, торене и обработка на различни растения. За широкото приложение на летателните апарати той даде пример с Ирландия, където дронове вече разнасят кафета и кроасани на жители в малко населено място. Според него до края на това десетилетие ще има дейности, за които ще се използват дронове и на много други места. Ученият поясни, че в момента в България се набляга първо на медицинските пратки.

"В община Раковски намерихме добро отношение на ръководството, подкрепиха нашите действия за създаване на пространство там. В края на месец март започват тестове, с което ще се финализира утвърждаването на това пространство, ще проверят дали се изпълняват изискванията на регламента", коментира проф. Зафиров.

Що се отнася до законодателството около дроновете, ученият посочи, че Законът за гражданското въздухоплаване включва "плахо" дроновете. "Многообразна е дейността и възможностите. Или ще се направи нов закон, или ще се добавят отделни глави и параграфи за дронове. Постепенно организацията за въздушно движение ще премине към цифровизация на летателните апарати. Трябва да се стигне до автономни летателни апарати", допълни проф. Зафиров.

Как може да са полезни безпилотните летателни средства и какви са правилата за тяхното летене?  Как се обучават в Пловдив ученици в курс за управление на дронове? Възстановява ли се авиационното производство в България? Колко са продадените дронове в нашата страна?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още