IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрист: Правото винаги ще изостава и ще се задъхва в опита да регулира новите технологии

Изкуственият интелект е способен да преобрази обществените отношения, коментира доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет"

18:45 | 14.02.23 г.

Правото е консервативна система. Почива на определени правила и процедури. Съществува необходимост да се осъзнае определен проблем, да се разработи проект за неговото регулиране, да се случат определени законодателни стъпки, както е предвидено в съответната държава, затова правото винаги неизбежно ще изостава и ще се задъхва в опита да регулира новите технологии, които толкова бързо и с толкова големи инвестиции се развиват. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. Мартин Захариев, старши правен експерт във фондация "Право и Интернет".

"Изкуственият интелект, като една нова технология е способен отново радикално да преобрази обществените отношения и съвсем логично поражда и нови правни проблеми. ChatGPT и други подобни функционалности, при които можем интерактивно да си говорим с изкуствен интелект, пораждат многообразие от проблеми", посочи той.

Той коментира създаване на дипломни или курсови работи с помощта на тази технология и смята, че се пораждат етични, а и правни проблеми. „Ако се създаде някакво ново произведение, нашият закон отрича възможността творец, различен от човека да има творческа дейност и да създава годен обект на авторско право. Чисто технически, също така, начинът, по който функционира изкуственият интелект може да генерира грешки и неточности, а това, когато го пренесем върху технологии, които можем да пипнем и видим, например автономни автомобили и дронове може да причини вреди", даде пример доц. Захариев.

Според него проблемът с юридическата отговорност – кой носи отговорност, когато изкуственият интелект причини вреди, е може би един от най-съществените проблеми, пред които правото е изправено и който Европейският съюз постепенно се опитва да регулира. По думите на правния експерт в тази посока вече се правят стъпки, макар и все още да има само проекти.

"Законът изисква т.нар. причинна връзка, тоест това, което е причинило вредата и резултатът от нея да са в пряка причинна връзка. Понякога това е много трудно да се докаже при изкуствения интелект“, обясни Мартин Захариев.

Той съобщи, че в ЕС има проект за директива, която да регулира отговорността, причинена от изкуствен интелект, не при договор, а при непозволено увреждане.

По думите му ЕС се стреми, особено в сферата на изкуствения интелект и технологиите, да пише отворени актове – да предвижда един сравнително технологично неутрален подход, като държи сметка, че технологиите ще еволюират и предвижда по-отворени разпоредби.  „По този начин ЕС се стреми да предвиди бъдещи еволюции на технологиите, но винаги правото ще е поне една крачка назад, прогнозира Захариев. – Каквото и да правят държавите членки, и най-съвършената правна система, технологиите и явленията, които те пораждат, се случват твърде бързо, за да може една такава консервативна система като правото, която регулира вече възникнали проблеми, да навакса.“

По какъв начин алгоритмите от изкуствения интелект стигат до определено решение? Как лицата, претърпели вреди, могат да докажат пред съда отговорността на технологиите? Какви са ползите за бизнеса от изкуствения интелект и как те ще повлияят на пазара на труда?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Последна актуализация: 18:29 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още