IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВУЗФ, СБУ и НАПИ връчиха първите годишни награди за образование по икономика в средните училища за 2023 г.

Бяха отличени най-добрите учители, директори и ученици от гимназии и училища с паралелки с икономически профил

12:15 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: ВУЗФ
Снимка: ВУЗФ

На 15 февруари в зала 501 на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) в гр. София се състоя първата церемония по връчване на годишните награди от Националния конкурс за образование по икономика в средните училища за 2023 г., организиран от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Синдиката на българските учители (СБУ) и Националната асоциация на преподавателите по икономика (НАПИ).

На нея бяха отличени най-добрите учители, директори и ученици от професионални гимназии с икономически профил и специалности, профилирани гимназии и средни училища с паралелки с изучаване на икономически дисциплини. Те получиха публично признание за успехите си и своите умения и познания, защитени при участие в национални и международни състезания, олимпиади и при разработване на проекти и иновации.

Церемонията беше открита от проф. д.ю.н. Борис Велчев, ректор на ВУЗФ, председателя на СБУ д.ик.н. Янка Такева, д-р Илинка Патърова, председател на НАПИ, и министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков.

Ректорът на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев поздрави отличените в националния конкурс и благодари за отличното сътрудничество със СБУ. Той сподели, че днешното трудно и динамично време поставя под въпрос ценността на средното и висшето образование, а това позволява в ценностната система на младите хора да се внасят други и различни идеали, но подчерта, че именно тези предизвикателства правят успехите на учителите по икономика два пъти по-ценни.

Той подчерта, че ВУЗФ се старае да надгради постигнатото от учителите и заедно със СБУ и НАПИ гради солиден мост между средното и висшето образование като естествено продължение в името на постигане на високи образователни резултати. Разказа за мотивацията за учредяването на НАПИ и изтъкна, че Националният конкурс за образование по икономика в средните училища за 2023 г. е значима стъпка напред към реализирането на още по-високи резултати.

Председателят на СБУ д.ик.н. Янка Такева изрази своята благодарност към проф. д.ю.н. Борис Велчев за прекрасното партньорство между Синдиката и ВУЗФ, а после го поздрави, че завършилите ВУЗФ намират най-добрата реализация в структурите на управлението на страната и в бизнеса. Тя подчерта, че инициатор на идеята за Националния конкурс за образование по икономика в средните училища и съвместната му реализация е именно ректорът на ВУЗФ, а после подчерта значимостта на форума и посочи, че националните награди са важен момент за поощряване на директорите и учителите по икономически дисциплини и за професионално насочване на младите хора към успешна реализация на пазара на труда.

Г-жа Такева изрази задоволство, че форумът събира най-добрите ученици, най-добрите учители по икономика, притежаващи кураж и силна амбиция. Д-р Илинка Патърова, председател на НАПИ, подчерта, че значимият национален конкурс изгражда механизъм за ползотворно сътрудничество между средното и висшето образование, доказва професионалното развитие на преподавателския състав и дава възможност на педагозите, преподаващи икономически дисциплини, да изявят своя социален и икономически капитал.

В своето приветствие към участниците, организаторите и гостите на церемонията,  министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков благодари на ректора на ВУЗФ за това, че университетът формира нови измерения на изградената екосистема на съвременното образование. Поднесе поздрави към ВУЗФ и СБУ за инициирането на създаването на НАПИ, за организирането на Националния конкурс и подчерта, че това е правилният път към издигането на престижа на учителската професия и изграждане на мотивация сред образователните лидери.

Министър Цоков сподели, че е изключително щастлив, че може да награди във високите отличия учителите, директорите и учениците, които са проявили креативност, устойчивост и иновативност в образованието по икономика. В заключение министър Цоков изтъкна, че националните награди, връчвани от ВУЗФ, СБУ и НАПИ, са знак към педагогическата общност и училищните директори и възможност за определено професионално признание, защото то не се измерва само чрез по-високото заплащане, но и чрез признание от професионалистите, общността, учениците и родителите.

В Националния конкурс на ВУЗФ, СБУ и НАПИ взеха участие над 80 учители, ученици от 11. и 12. клас и директори, а авторитетна комисия, съставена от преподаватели и експерти на организаторите, с председател доц. д-р Джеймс Йоловски, зам.-ректор на ВУЗФ, разгледа всички номинации в Националния конкурс и определи победителите в отделните категории.

В категория „Учител на годината“ за 2023 г., в която се представиха над 40 учители по икономика от средни училища в цялата страна, бяха отличени трима учители. Те получиха равностойни награди, парични премии в размер на 1000 лв. и отстъпка от 20% при записване на магистърска или докторска програма във ВУЗФ, плакет и грамота. Високите отличия бяха връчени от министър Цоков на Маргарита Коцева, старши учител в Национална търговско-банкова гимназия, гр. София, Станимира Петрушкова, старши учител в Национална финансово-стопанска гимназия (НФСГ), гр. София, Анелия Попова, старши учител в Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р А. Златаров“, гр. Петрич.

Специални награди в тази категория – отстъпка от 15% при записване на магистърска или докторска програма във ВУЗФ и грамота – получиха: Ирена Петрова, учител в СУ „Христо Ботев“, гр. Ихтиман, Анета Ангелова, главен учител в Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, гр. Русе, и Василена Кръстанова, учител в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Варна.

В категория „Директор на годината“ за 2023 г. с първа награда бяха отличени двама директори. Мая Гешева, директор на НФСГ, гр. София, беше наградена от ректора на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев. Д-р Ваня Минева, директор на 15. СУ „Адам Мицкевич”, гр. София получи отличието си от д.ик.н. Янка Такева, председател на СБУ. Те получиха парични награди в размер на 2000 лв. и отстъпка от 20% при записване в магистърска или докторска програма на ВУЗФ, плакет и грамота. Със специална награда в тази категория бе отличена Мария Георгиева, директор на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев.

В категория „Ученик на годината“ за 2023 г., в която участваха над 30 ученици от 11. и 12. клас от средните училища в страната, бяха връчени три равностойни първи награди, плакет и грамота на Милен Златев, ученик от 12. клас в Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“, гр. Благоевград, Никол Богданова, ученичка от 12. клас в Неврокопска гимназия „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев, и Александра Караиванова, ученичка от 12. Клас в Национална търговска гимназия, гр. Пловдив. Те получиха своите отличия от Полина Марковска, старши специалист „Комуникации“, „Аурубис България“ АД, Гергана Янакиева, директор „Човешки ресурси и администрация“, „Дънди Прешъс Металс“, и Теодор Маринов, член на кънтри тийма на КВС Груп за България, член на УС, изпълнителен директор „Финанси“ на Обединена българска банка, които подчертаха значимостта на взаимодействието между бизнеса и средното образование и подкрепата си за най-добрите учители по икономически дисциплини, най-добрите директори и ученици.

В същата категория бяха отличени със специални награди и още трима ученици. Носителите на специални награди Боян Янев, ученик от 12. клас в Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, гр. Сандански, Вивиан Петрова, ученичка от 12. Клас в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Видин, и Мелин Вели, ученичка от 12. клас в СУ „Йордан Йовков“, гр. Кърджали, получиха 30% отстъпка при записване в бакалавърските програми на ВУЗФ и грамоти.

На тържествената церемония присъстваха над 100 директори, учители, ученици, началници на Регионални управления на образованието от цялата страна, експерти от МОН, синдикални и образователни дейци. Събитието завърши с обща снимка на всички наградени и награждаващи официални лица и с пожелания за много успехи и високи постижения през 2024 г.

Годишните награди за образование по икономика в средните училища бяха организирани с подкрепата на А1, „Аурубис България” АД, „Трейс Груп Холд“ АД, генерални спонсори, „Асарел-Медет“ АД и „Дънди Прешъс Металс“, основни спонсори, и „Обединена българска банка“ АД, спонсор на събитието.

Медийни партньори на събитието са Bulgaria ON AIR, Investor.bg, Dnes.bg и в. „Учителско дело”.

Последна актуализация: 12:15 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още
Финанси виж още