IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издателят на енциоклопедия "Британика" търси оценка от 1 млрд. долара с предстоящо IPO

Листването може да се осъществи още през юни, посочват източници

16:40 | 18.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Едноименната компания зад издаването на популярната поредица енциклопедия „Британика“ и речникът на Мериъм-Уебстър се готви за първично публично предлагане (IPO), в което ще потърси оценка от 1 млрд. долара. За това съобщават пред Bloomberg хора, запознати с въпроса.

Encyclopaedia Britannica Inc., базирана в Чикаго, работи с консултанти и може да осъществи IPO-то си още през юни, посочват източниците. През януари компанията съобщи, че е подала конфиденциално документи за листването.

В момента се водят разговори с консултантите и подробностите по предлагането като оценка или времева рамка може да се променят, предупреждават източниците, пожелали анонимност.

Представители на Encyclopaedia Britannica не са отговорили на запитване за коментар.

Основан преди повече от 250 години, Encyclopaedia Britannica е издателят на най-старата англоезична енциклопедия, според информация на сайта му. Компанията, купена през 1996 г. от инвеститора Джейкъб И. Сафра, в последните години се отдръпва от печатните издания за сметка на дигиталните и онлайн обученията.

Продуктите на Encyclopaedia Britannica имат годишно по над 7 млрд. преглеждания на страница и са използвани от над 150 млн. студенти, посочва още сайтът на компанията. Главният изпълнителен директор Хорхе Кауз заяви в интервю през септември 2022 г., че през същата година се очаква приходите ѝ да са около 100 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още