IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Просперитетът на едно общество е в пряка връзка с отношението към знанието

Словото и знанието ни обединяват и ни правят по-силни, каза кметът на София Васил Терзиев

12:00 | 24.05.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Това каза президентът Румен Радев в словото си за 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Държавният глава участва в тържественото шествие по повод празника и официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 

Днес, когато страните по света се надпреварват да инвестират в наука и образование, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим потенциала на нашите учени, преподаватели и изследователи, каза президентът. Вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения, допълни Румен Радев. 

„Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведоха през най-тежките изпитания. След дълги години на гнет традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на небивал книжовен подем, в което всяко произведение на роден език е духовен подвиг и се посреща с жажда и възхищение от нашите сънародници. Време, в което словото пробуди цял един народ“, заяви държавният глава. Нашите предци именно благодарение на първите книги, тръгнали от скамейките на килийните училища, съградиха европейска държава, отбеляза той.

Румен Радев каза, че по време на посещението си вчера в Рим навсякъде вратите за българската делегация са били широко отворени в знак на огромно уважение заради значимия принос на България към развитието на европейската цивилизация, на нашата култура и просвета за духовното единение на Европа.

Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието, посочи държавният глава. Поклон пред просветителите на българския народ, каза още Румен Радев. 

Делото на Кирил и Методий ни напомня за силата на словото и знанието, които ни обединяват и ни правят по-силни. Това каза кметът на София Васил Терзиев в словото си за 24 май по време на официалната церемония пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 

24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата култура и духовност, отбеляза Терзиев. 

Културата е мостът, който ни свързва с нашето минало и ни води в бъдещето. Книгите, музиката, изкуството – всички те са неотменна част от нашия живот и ни обогатяват духовно, каза кметът. 

„Днес, когато светът се променя толкова бързо, трябва да помним корените си и да се грижим за нашата култура и образователна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да пазим и уважаваме нашето наследство“, призова Васил Терзиев. 

Нека този ден бъде изпълнен с радост, гордост и вдъхновение, каза още кметът на София. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още