IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска информация от САЩ за санкционираните по "Магнитски"

Данните се искат по повод образувани проверки след самосезиране от държавното обвинение

18:14 | 27.02.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Върховната касационна прокуратура е изпратила официално искане до Департамента по правосъдие на Съединените американски щати да й бъде предоставена информацията, на база на която се основават последните санкции, наложени по Глобалния закон Магнитски.

Върховната касационна прокуратура е изпратила писма чрез Министерството на правосъдието.

От прокуратурата уточняват, че информацията е поискана във връзка с образувани проверки след самосезиране от страна на държавното обвинение по повод публикувана информация на 10 февруари 2023 г. на интернет страницата на посолството на САЩ в София за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ.

На 10 февруари Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на петима български граждани – Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – "за тяхното широко участие в корупционна дейност в България", се посочва в съобщение на прокуратурата. В същия ден Великобритания обяви, че налага санкции срещу трима българи – Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков, също заради корупция. 

По преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс. Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване, допълват от прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още