IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Керемедчиев: Законът "Магнитски" се разпространява като финансов Covid

Санкциите са по-тежки от присъда и много трудно може да се докаже невинността на хората от този списък, посочи бившият външен зам.-министър

14:34 | 17.02.23 г.

Законът "Магнитски" се разпространява като финансов Covid – фирми и финансови лица, които имат достъп до икономически и финансови трансакции с лица в този списък, също ще попаднат в него. Говорим не толкова за присъда или за правно становище, а за действие, което трудно може да бъде оборено или свалено с някаква присъда. Този коментар за предприетите санкции от САЩ срещу шестима българи направи в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria бившият външен зам.-министър Милен Керемедчиев.

„Санкциите по закона "Магнитски" са особено жестоки финансово, имайки предвид силата на щатския долар, а вече и на британския паунд. Банка, която реши да обслужва лица в списъка, ще попадне под удара на санкциите“, посочи той.

Според него няма банка в света, която да постави под риск възможността да извършва трансакции за милиарди само и само да защити един клиент. Керемедчиев смята, че това е много по-тежко от присъда и много трудно може да се докаже невинността на хората, които са в този списък.

Международният анализатор коментира и предизвикателствата пред България в енергийната сфера. По думите му основният проблем е депонирането на ядрените отпадъци, което до момента се правеше в Русия. „От 2024 г. обаче Русия ще наложи вето и ограничения на това ние да изнасяме ядрени отпадъци към нея – ще трябва да търсим друго решение, а България такова депо няма“, посочи той.

Керемедчиев е категоричен, че в момента няма сериозна опасност за ядрената ни енергетика и няма опасност ако спре АЕЦ „Козлодуй“, да останем без ток. Той обясни, че имаме запаси на ядрено гориво, а има и много други възможности. „Но ние просто за пореден път тупаме топката до последния момент и бъркаме за пореден път“, смята той.

Закъснява ли диверсификацията на енергетиката ни и какво е мястото на „Лукойл“? Стана ли енергетиката инструмент за изнудване на държави? Какви са настроенията в Шотландия след шокиращата оставка на премиера ѝ Никола Стърджън? Какво следва за шотландската независимост? Какви решения трябва да вземе премиерът на Великобритания Риши Сунак за икономиката на Острова след Brexit? От какво зависят преговорите между Русия и Украйна и кога ще се проведат?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още