IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се превърне „Марица Изток“ в индустриален център на Югоизточна Европа?

Какви инвестиции са необходими за развитието на енергийния център, коментира Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация

14:05 | 16.02.23 г.

Хората протестират основателно срещу затваряне на“ Марица Изток II“, защото никой не им казва истината и не им предлага перспектива. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация.

В същото време "Марица Изток" има огромен потенциал благодарение на земята, на инфраструктурата, на хората, които могат да бъдат въвлечени в нови индустрии, коментира още той и допълни, че промишленият комплекс може да стане водещият индустриален център на България и на Югоизточна Европа.

Според него е необходим сериозен ангажимент от страна на правителството, което да създаде условия за изграждане с интегриран план за развитие на този енергиен център.

 „Много е важно в Народно събрание да бъдат подготвени за една много амбициозна програма за трансформирането на „Марица Изток“ на базата на активите, с които разполага – електропреносната мрежа. Не се изискват и кой знае колко пари за това, защото основните средства ще дойдат не от европейски грантове, а от инвестиции“, коментира експертът.

Юлиан Попов потвърди, че има и много милиарди, предоставяни чрез европейски грантове за плавен енергиен преход, но смята, че бъдещото финансиране е в „инвестиционния потенциал в рамките на 20 или 30 млрд. евро в следващите 10 години“.

Той е категоричен, че отказът от руски газ носи някои ползи. „Голямата полза е прекъсването на политическите и корупционни влияния. Заедно с това, българският газов пазар се насочва в по-голяма степен към пазарни взаимоотношения, вместо към тези високополитизирани отношения“, отбеляза енергийният експерт. Той обаче отчете, че продължава притеснителната тенденция с междуправителствени споразумения за покупка на газ.

Попов обърна внимание и на друг голям проблем на българската енергетика, в която държавните компании се управляват директно от политически фигури. „И това се смята за нормално – министърът на енергетиката управлява компаниите, не директно, но има много голяма намеса в корпоративното управление. Това трябва да се прекъсне и дори чисто държавните компании трябва да се управляват като търговски корпорации, без значение дали са държавни, частни или на когото и да било“, съветва той.

Какви са констатациите на проверките на Европейската комисия в ТЕЦ „Бобовдол“ и в „Топлофикация – Перник“?  Могат ли централите да се трансформират в модерни райони за соларна възобновяема енергия? Как се отразяват на имиджа на България санкциите на нови лица по закона „Магнитски“?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още