IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След отмяната на „златните паспорти“ 17 лица са с отнето българско гражданство

Половината от кандидатите за български паспорт не говорят български език, посочи правосъдният министър Крум Зарков

12:30 | 04.05.23 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След отмяната на т.нар. „златни паспорти“, който се даваше срещу инвестиции, 17 лица са с отнето българско гражданство. От тях четирима са руснаци, четирима са египтяни, четирима са от Казахстан, един е от Пакистан и трима са от Китай. Това съобщи от трибуната на парламента служебният правосъден министър Крум Зарков по време на изслушване във връзка с постъпили сигнали за нерегламентирано придобиване на българско гражданство.

„Повече от 50% от кандидатстващите за българско гражданство не владеят и не разбират български език“, призна той, цитиран от Dnes.bg, и уточни, че много от тях отиват в Министерството на правосъдието с преводач, въпреки че законът го позволява.

Според Зарков това в момента е допустима практика, тъй като владението на език не е условие нито за подаване, нито за придобиване на гражданство. „Мисля, че не може да си пълноценен гражданин, без да владееш езика. Това обаче е законов въпрос“, коментира министърът.

Зарков потвърди, че МВР извършва проверки във връзка с постъпилите сигнали за нерегламентирано придобиване на българско гражданство, а до дни данните ще бъдат внесени и в прокуратурата.

По думите му в много от случаите лицата, които подават документите си, не живеят в България, представят едно и също лице за контакт в страната. „Установили сме и сме доказали случаи на представени неистински актове за раждане или други документи. В много от случаите хората, които са представили неистински документи, представят едно и също лице за контакт. Това говори за известна степен на организираност, която е предмет на изследване от други органи. Ние ще направим всичко по силите ни и събираме цялата информация, така действията ни да бъдат най-ефективни“, обясни министърът.

Крум Зарков е категоричен, че държавата не може да бъде лъгана от полукриминални типове или от хора, които са си намерили лесен начин да изкарат пари. Той отбеляза, че има определени страни, от които идват хора с неистински документи, но отказа да ги посочи.

„Няма нужда от посредници, който има право на българско гражданство, ще го получи. Чака се, иска се време, но който има право, ще го получи“, увери министърът на правосъдието.

Зарков припомни още, че за кандидатстващите за българско гражданство на основание произход няма изискване да владеят български език. Според него обаче такова трябва да бъде въведено.

Изслушването на министър Зарков е инициирано от парламентарната група на „Възраждане“, откъдето изнесоха свои данни за нарушения.

„Научаваме от доста време насам за много сериозни нарушения на Закона за българското гражданство, най-вече за нарушения в производството по Глава V по закона, тоест при подаването на документи от желаещите да придобият български гражданство, както и за начините, при които се провеждат интервютата с кандидатите. Съществуват едни определени адвокатски кантори – повечето са в София, но предполагам, че има и на други места в страната – които уреждат изцяло фалшиви документи, чрез които се „доказва“ български произход на чужденци, желаещи да придобият българско гражданство. Разбира се, срещу едни сериозни суми“, обясни народният представител Маргарита Махаева, цитирана от БТА.

Тя даде пример с два украински сайта, за които твърди, че за сумата от около 390 евро всеки може да се сдобие със свидетелство за български произход. „Бланките са готови, необходимо е само да се попълнят данните на лицето и то се сдобива с чисто нов акт за раждане. От този сайт може да се поръчат и дипломи, каквито пожелаете. Някои агенции пък играят ролята на преводачи по време на интервютата с кандидатите“, посочи депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
тоя внук на българоубиц кви глууупости бръщолеви... щом не е изискване, що изобщо го соменаваш, плюс това идеята на тия паспорти е друга. По скоро кажи колко от тия са криминални фигури и с кво се занимават в България... нали има друго изискване, за някви инвестиции. Та ква собственост имат тези 16 човека + 1 неизвестен! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 11 месеца
А кой е 17-тия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още