IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България пада с позиция в класация за влиятелни паспорти с достъп до 174 дестинации

През последните десет години обаче силата на родния паспорт отчита подобрение, като в класацията за 2013 г. сме на 21-о място с достъп до 141 държави

13:34 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Притежателите на български паспорт имат правото да влизат на територията на 174 дестинации, което ни нарежда на 18-о място в световната класация за влиятелни паспорти Henley Passport Index за 2023 г.

Това е спад с една позиция спрямо 17-ото място от 2022 г., въпреки че миналата година българският паспорт е давал достъп до 173 места.

През последните десет години обаче силата на родния паспорт отчита подобрение, като в класацията за 2013 г. сме на 21-о място с достъп до 141 дестинации.

През 2023 г. България дели позицията си с още три страни – Чили, Хърватия и Монако.

На първо място в актуалния индекс застава Япония, чийто паспорт дава безвизов достъп до 193 дестинации. Това обаче не означава, че паспортът е много използван, дори и след края на ограниченията заради коронавирусната пандемия. Само 24 млн. валидни японски паспорта са в обращение към края на 2021 г., показват актуални данни на японското министерство на външните работи. Това е спад от над 3 млн. спрямо предходната година и означава, че по-малко от 20% от населението има такъв документ за пътуване.

Япония поддържа първата си позиция от 2018 г. насам.

Според допитване на Morning Consult от юли 35% от пълнолетните респонденти в Япония са заявили, че не планират никога повече да пътуват за развлечение – значително по-голям процент, отколкото в другите 13 допитани страни. Следваща е Южна Корея с 15%.

През първите десет месеца на миналата година близо 2 млн. души са пътували в чужбина от Япония, показват данни на Националната туристическа организация на страната – значително под 20-те милиона, които са пътували през цялата предпандемична 2019 г.

Класацията за 2023 г.

Тази година второто място е за Сингапур и Южна Корея, докато третата позиция си делят Германия и Испания, следвани от поредица европейски държави на по-долните позиции.

САЩ са в челната десетка с безвизов достъп до 186 дестинации, което ги прави седми в класирането. Китайският паспорт дава достъп до 80 дестинации и е на 66-о място, а руският паспорт е 49-и с достъп до 118 дестинации. Силата на паспортите по света. Графика: Bloomberg Силата на паспортите по света. Графика: Bloomberg

На дъното на подреждането са Афганистан с безвизов достъп до едва 27 места, Ирак с 29, Сирия с 30, Пакистан с 32 и Йемен с 34.

Индексът, публикуван от базираната в Лондон компания за имиграционни услуги Henley & Partners, използва данни от Международната асоциация за въздушен транспорт и подрежда достъпа на 199 паспорта до 227 дестинации. Методологията се различава от други индекси, като този на Arton Capital например, който слага Обединените арабски емирства (ОАЕ) на първо място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още