IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС ще гледа наново дело, свързано с лиценза на КТБ

Съдът връща казуса за преразглеждане след решение на Европейския съд за защита на правата на човека по жалба на бившите изпълнителни директори на банката

18:39 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени определение по административно дело, което засяга лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ), се посочва в прессъобщение на съда.

За решението си върховните магистрати се позовават на Административно-процесуалния кодекс, според чиято разпоредба актът подлежи на отмяна, след като с решение на Европейския съд за защита на правата на човека (ЕСПЧ) е установено нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, какъвто е конкретният случай.

От ВАС припомнят, че административното дело е образувано по искане на "Корпоративна търговска банка" АД и бившите ѝ изпълнителни директори Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев. Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от друг тричленен състав на съда. В случая новото произнасяне по жалбата на Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев, е против решение от 2014 г. на управителния съвет на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ.

В жалбата си пред ЕСПЧ жалбоподателите твърдят, че не са имали възможност за съдебно оспорване на решението на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ.

В решението на ЕСПЧ се приема, че квесторите могат да оспорят решението на централната банка за отнемане лиценза на КТБ, но са зависими  и отговарят пред БНБ за действията си, затова нямат стимул да оспорват нейното решение, въпреки че това решение е било, поне частично, основано на техните собствени доклади пред банковия регулатор.

Според ЕСПЧ правото на достъп до съд предполага самото лице, чиито права и задължения са изложени на риск, да може да заведе производство пред съдилищата по директен и независим начин.Европейският съд приема, че по този начин КТБ е поставена в ситуация, при която не е имало нито едно лице, разполагащо както с правомощия, така и с правен интерес да оспори отнемането на лиценза ѝ.

Европейският съд за защита на правата на човека приема, че относимото законодателство и начинът, по който то е приложено от българските съдилища, не предоставят на КТБ, посредством справедливо представителство, ясна и практическа възможност за търсене и постигане на съдебно оспорване на отнемането на лиценза ѝ. По този начин положението на КТБ е на практика идентично с това на банките по делата „Капиталбанк“, „Международна банка за търговия и развитие“ и други обявени в несъстоятелност банки, въпреки че законовите ограничения за оспорване решение на БНБ за отнемане на банков лиценз да са отпаднали през 2007 г.

По тези причини ЕСПЧ установява нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, тъй като самата КТБ не е имала ясна и практическа възможност посредством надлежно представителство, да търси и получи справедливо разглеждане по съдебен ред на оспорването на решението на БНБ.

От ВАС посочват, че искането за отмяна на влязлото в сила определение – предмет на делото е основателно и следва да се уважи. Решението по административното дело не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още