IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри промени в Закона за банковата несъстоятелност

Ръководството и акционерите с над 5% дял от капитала на банка ще могат да обжалват на съдебното дело решението на БНБ за отнемане на лиценза

18:09 | 20.10.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри проекта на изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), съобщи пресцентърът на правителството. С него се изпълнява решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) от 2 юни 2016 г. по делото „Международна банка за търговия и развитие и други срещу България" и на Пътната карта за изпълнение на осъдителните решения, постановени срещу България от ЕСПЧ.

Делото за фалита на Международната банка за търговия и развитие, чийто лиценз беше отнет през 2005 г. е аналогично с това за Корпоративна търговска банка.

Европейският съд за правата на човека, базиран в Страсбург, излезе с решение, в което  страната ни беше критикувана, че не е дала правна възможност за защита на акционерите на банката, като по време на делото по несъстоятелност КТБ е била представлявана от синдиците, назначени от БНБ.

Затова сега изрично се добавя възможността при подобни съдебни дела институциите да могат да бъдат представлявани от акционерите с дял над 5% от капитала на банката и лицата, които са представлявали банката към датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза ѝ за извършване на банкова дейност или преди назначаването на квестори.

Със законопроекта се предвижда и отмяна на някои неприсъщи и необезпечени правомощия на министъра на финансите в производството по банкова несъстоятелност. Това беше предвидено с промяна в закона през 2015 г., но същевременно няма механизъм, по който финансовият министър да следи дейността на синдика и съответно да прецени дали дейността му е в защита на кредиторите, или не. След промените правомощията за промяна на синдиците има само Фондът за гарантиране на влоговете в България, като по този начин се гарантира и независимостта на тази институция.

От Министерския съвет уверяват, че така се постига съответствие на законовата уредба с характера и правомощията на отделните органи, и се гарантира независимостта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките като контролен орган в производството по банкова несъстоятелност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още