IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички вписвания на залози и запори вече могат да се следят в реално време

Централният регистър на особените залози е гаранция за гражданския и търговския оборот, както и правната сигурност, посочи министърът на правосъдието Атанас Славов

15:55 | 01.08.23 г.
Снимка: Министерство на правосъдието
Снимка: Министерство на правосъдието

За първи път България разполага със система на Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ), която позволява електронно подаване на заявления в рамките на дейността на регистъра по сигурен и надежден начин, така че да се гарантира принципа „първи по време – първи по право“. Системата гарантира, че заявленията се обработват по реда на тяхното постъпване, като същевременно предлага най-съвременни методи на защита и проследяване на всички действия на всички потребители. Това обяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, който представи с министъра на правосъдието Атанас Славов „новия“ ЦРОЗ, съобщи пресцентърът на правосъдното министерство.

Съществена страна на новата реализация е интеграцията ѝ с Търговския регистър, с имотния регистър, с БУЛСТАТ, регистъра на моторните превозни средства в МВР и регистър ГРАО. Предстои и интеграция с регистъра на българските документи за самоличност.

Александър Йоловски подчерта, че в ЦРОЗ запорите от Национална агенция по приходите (НАП) се вписват автоматизирано без човешка намеса.

Според представената статистика за единия месец съществуване са регистрирани близо 306 хиляди заявления, като 296 хиляди от тях са били вписани за първи път. За същия период автоматизирано са вписани 4470 запора от НАП. Една трета от подадените от гражданите и бизнеса заявления са по електронен път.

От Министерството на електронното управление съобщиха, че средното време за регистриране на заявление на гише от служител е до седем минути, докато чрез новата електронна услуга това време спада двойно до средно три минути. Длъжностните лица по вписванията се нуждаят средно от 12 минути за вписване, обявяване или заличаване, като работят паралелно и по други регистри. Средното време на заявление като цяло е по-малко от шест минути, а на ден едно длъжностно лице обработва по 42 заявления. Така средно обработените заявления за ден достигат 650. 

Според анализ на Института за пазарна икономика чрез новия регистър от 40 до 60% от вписванията и 60 до 80% от справките и удостоверенията ще се осъществяват дистанционно, като потребителите на регистъра ще прекарват средно два часа за извършване на действие в офис (включително пътуване от друго населено място), докато електронното заявяване не само, че ще им отнема много по-малко време от горепосоченото, но българският бизнес ще спести между 10 и 14 хиляди човекодни за година.

След последните изменения в Закона за особените залози, гласувани от 49-ото Народно събрание, това вече е публичен електронен регистър, обявените в него актове са общодостъпни, справките са безплатни, дава се възможност за коригиране на заявленията.

„Точно преди един месец, на 1 юли, Централният регистър на особените залози премина към Агенцията по вписванията, което бе завършек на една дълго отлагана, но много очаквана реформа. Вече всички вписвания на залози, на запори могат да бъдат проследени в реално време, създадена е работеща информационна система в полза на потребителите и с гаранции за правната сигурност“, посочи министърът на правосъдието. Според Атанас Славов регистърът е гаранция за гражданския и търговския оборот, както и за правната сигурност.

В ЦРОЗ се вписват заложените като обезпечения машини, съоръжения, предприятия, движими вещи. Като залози се вписват и търговски предприятия, дружествени дялове, права върху патенти и регистрирани марки. Залог може да бъде включително бъдеща реколта. Спецификата на „особения залог“ е, че този, който залага (залогодателят), запазва имуществото, но не може да се разпорежда с него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още