IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашното насилие вече ще се наказва и при интимна връзка

Депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за защита от домашното насилие

14:12 | 07.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка. Това приеха на първо четене депутатите с изменения в Закона за защита от домашното насилие. Промяната в законодателството стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС на извънредно заседание на Народното събрание.

Поводът за спешното приемане на промените са протестите в големите градове на страната, провокирани от случая с бруталното насилие над 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора.

С приетите промени в кръга на защита ще бъдат включени и лицата, които са в "интимна връзка", без непременно да съжителстват.

Според вносителите на поправките ограниченията в досегашните текстове неоправдано стесняват кръга от хора, които могат да търсят закрила по реда на закона.

В текстовете на закона депутатите записаха, че интимна връзка е "доброволен, относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения", пише БТА.

"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка", решиха още депутатите. 

Освен това вече защита по закона ща може да търси всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия, до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“. 

Според Цветан Предов от „Има такъв народ“ (ИТН) желанието за промяна в параграф 1, където да отпадне израза "фактическо съпружеско съжителство" и да бъде заменена с "интимна връзка", е недомислено и ще доведе до сериозни конфликти. По думите му, разширявайки обхвата на правната норма до неоправдана крайност, се създава объркано правно понятие.

„По този начина няма да се осигури защита срещу насилие, а само законов начин за разчистване на сметки“, каза Предов. Той добави, че дефиницията, която управляващите се опитват да поставят за "интимна връзка", е объркана и "меко казано странна смесица с неясно съдържание". Неясно е и понятието "относително траен съюз", каза Предов и добави, че самата дума "относително" не създава представа от кой момент насетне може да се говори за трайна връзка, годна да породи правни последици в този закон. Според него с наложената необоснована спешност не се е предоставило време на гражданското общество да изрази мнение и становище.

Надежда Йорданова от "Продължаваме Промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) отбеляза, че мотивите на законопроекта са много ясни. Те целят да разширят закрилата, която се предоставя по Закона за защита от домашно насилие и в случаите на насилие между интимни партньори, тоест между лица, които имат установени трайни отношения по начин, по който поставя едното лице в уязвимост спрямо другото.

Йорданова заяви, че на второ четене "съпружеското фактическо съжителство" ще бъде запазено с цел яснота и към него ще бъде добавена като разширителна форма "интимната връзка". По думите ѝ на второ четене ще бъде направена необходимата редакция: "интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни и сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон". Трайни са отношения с продължителност поне от 60 дни, поясни Йорданова. 

Иван Ченчев от "БСП за България" попита кой ще брои тези дни и ако са минали 30 дни, какво правят партньорите, ако се насилват физически - ще има ли последствия за тях, като няма 60 дни, или няма да има.

Петър Петров от "Възраждане" счита, че е редно да се направят предложения между първо и второ гласуване, където в параграф 1 да се направят промени –към думите "във фактическо съпружеско съжителство" да бъде добавено и определение, което да посочи ясно, че двамата партньори от различен пол са на такъв етап от своите взаимоотношения, който предхожда "фактическо съпружеско съжителство".

Според лидера на социалистите Корнелия Нинова това е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополови връзки и бракове. 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС отбеляза, че част от проблемите зависят от парламента, но други системи не работят добре. Той посочи, че име неизпълнение на закона от страна на съдебната система и изпълнителната власт. Според него големият проблем, както по отношение на катастрофите, така и спрямо домашното насилие, е в Съдебната палата. 

Днес пред Народното събрание се проведе пореден граждански протест под наслов „Нито една повече: промени в закона сега!“ Демонстрацията се организира във Facebook от колектива „Феминистки мобилизации“. 

Протестиращите настояват за промени в Наказателния кодекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
andy
преди 8 месеца
Сега ще подгонят кенет мърдъра, че скъса от бой интимните си приятелчета боко и кирчо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още