IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха по-тежки наказания за средна и лека телесна повреда

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс и на второ четене промените в Закона за защита от домашното насилие

20:10 | 07.08.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс (НК), с които се въвеждат завишени санкции за телесна повреда. Те бяха внесени след последните станали публични случаи на домашно насилие.

Законопроектът на  ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС получи единодушна подкрепа от 178 гласа, предава БТА.

За втория проект - на „Възраждане“, „за" бяха 101 депутати, против бяха 75, двама се въздържаха. 

Проектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда увеличаване размера на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на средна телесна повреда от шест на осем години. Отменя се възможността за пробация при лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето, извън случаите по чл. 128 и 129 от Наказателния кодекс (бел. автора – тежка и средна телесна повреда). Заложени са и по-високи глоби за лека телесна повреда под формата на болка и страдание между 500 и 1000 лв, досега санкцията беше от 100 лв. до 300 лв.

Законопроектът на „Възраждане“ предвижда да се въведе минимален праг на наказанието „лишаване от свобода“ за причиняване на лека телесна повреда от три месеца. Вносителят предлага да не отпада пробацията за причиняване на лека телесна повреда под формата на разстройство на здравето. От партията предлагат в определението за престъпление, извършено „в условията на домашно насилие“, да се предвиди то да е извършено поне веднъж преди повдигането на обвинението. 

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за защита от домашното насилие. Законопроектът беше внесен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и ГЕРБ-СДС и беше приет на първо и второ четене днес (7 август) в извънредното заседание на парламента. До законодателните изменения се стигна след случая от Стара Загора, при който момиче беше нападнато и нарязано с нож. 

Чрез промените се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, продължаваща повече от 60 дни.

По последна редакция терминът „интимна връзка“ означава „съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения между две физически лица от мъжки и женски пол, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон“. Като трайни отношения се определят тези, които са с продължителност поне 60 дни.

Първоначалното предложение на Надежда Йорданова от ПП-ДБ за термина „интимна връзка“ беше това да са отношения между две лица.

По време на дебатите народни представители от различни групи отправиха критики км определнието. От „БСП за България“ предложиха да се уточни, че става въпрос за две физически лица от мъжки и женски пол, което накрая беше и прието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още