IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът иска да се спре регистрирането на фирми на чужд адрес без знанието на собственика

В момента в закона няма конкретни изисквания за седалището и адреса на управление на фирмите, сигнализира Диана Ковачева

12:16 | 15.01.24 г.
Снимка: Омбудсман на Република България
Снимка: Омбудсман на Република България

Омбудсманът Диана Ковачева призова за законодателни промени, с които да се прекрати практиката за регистрирането на фирми на чужд адрес без знанието и съгласието на собственика, съобщават от пресцентъра на обществения защитник.

Ковачева подчертава, че тази практика води до редица проблеми и неудобства за потърпевшите, като например – получаването на призовки за съдебни дела, известия за задължения и покани за доброволно изпълнение, притесняване от контролни органи, от фирми за събиране на вземания, от потърпевши от фирмите граждани и пр.

Като най-пресен пример омбудсманът дава случай на гражданка, на чийто адрес е регистрирано лице и фирма, замесени в криминален случай с убийство от началото на януари 2024 г. в столицата. При извършена проверка от нейна страна гражданката е установила, че на адреса ѝ са регистрирани повече от 80 фирми.  

Ковачева посочва, че е подавала сигнал за проблема в докладите си като омбудсман през 2021 и 2022 г.  Тя многократно е изразявала становища, че правната уредба на фирмената регистрация в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) и в Търговския закон (ТЗ) позволява при регистрация да се посочва произволен адрес на управление на съответния търговец, без да се налага да се доказва правното основание за ползването му.

Според Ковачева в закона няма конкретни изисквания за седалището и адреса на управление на фирмите (не се изисква представяне на нотариален акт за собственост или на договор за наем), което им дава възможност да посочат произволно избран адрес или дори несъществуващ, който се вписва в Търговския регистър.

„Въпреки че разпоредбата на чл. 29 от ЗТРРЮЛНЦ дава възможност всяко лице, което има правен интерес, както и прокурорът, да предяви иск за установяване на нищожност или недопустимост на вписването, както и за несъществуване на вписано обстоятелство, смятам, че това не е ефикасно решение на проблема. Първо, защото се създават затруднения за потърпевшите граждани – без да имат вина, те са принудени да се обърнат към съда за решаването на проблема, да губят време и средства, да полагат допълнителни усилия. Освен това е затруднено призоваването на такива фирми, тъй като обявеният от тях адрес действително не се ползва от тях. Второ, тъй като според ЗТРРЮЛНЦ и ТЗ подобна регистрация на фирма на чужд адрес – без съгласието и знанието на собственика, не е незаконна, дори искът по чл. 29 от ЗТРРЮЛНЦ да бъде уважен от съда, няма законова пречка и забрана след вписване на заличаването на адреса, същият отново да бъде посочен за седалище. По този начин гражданите се движат в един омагьосан кръг“, посочва Ковачева.

Тя се е обърнала към председателя на Народното събрание Росен Желязков и министъра на правосъдието Атанас Славов за иницииране на законодателни промени, свързани с решаването на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още