IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният съд на ООН нареди на Израел стъпки за предотвратяване на геноцид в Газа

Съдът обаче не удовлетвори искането на Южна Африка Израел „незабавно да прекрати“ военната си операция в анклава

16:09 | 26.01.24 г.
Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images
Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Международният съд на ООН нареди на Израел да предотврати актове на геноцид срещу палестинците в Газа, докато води война срещу бойците на „Хамас“ в Газа. Политически взривоопасното дело бе заведено от Южна Африка, която твърди, че Израел извършва геноцид срещу анклава, съобщава Financial Times.

В изслушване в Хага в петък 17-членният състав от съдии постанови, че Израел трябва да предприеме мерки, за да „предотврати и накаже“ подстрекаването към геноцид, както и да гарантира осигуряването на основни услуги и хуманитарна помощ на палестинците в Газа.

„Държавата Израел... трябва да предприеме всички мерки в рамките на своята власт, за да предотврати извършването на всички действия в обхвата на член II от Конвенцията срещу геноцида", каза съдът.

Израел трябва да докладва какви стъпки е предприел след месец, определи съдът. Макар че решенията му са финални и не подлежат на обжалване, съдът няма механизми, с които да ги налага.

Освен това съдът не удовлетвори искането на Южна Африка Израел „незабавно да прекрати“ военната си операция в анклава, макар че призна правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от актове на геноцид.

„Съдът е напълно наясно със степента на човешката трагедия, която се развива в региона, и е дълбоко загрижен за продължаващата загуба на живот“, каза Джоан Донахю, председател на съда.

Решението от петък е свързано само с искането на Южна Африка за спешни мерки, които да бъдат приложени, докато делото се разглежда. Взимането на финално решение по обвиненията на Претория, че Израел извършва геноцид, вероятно ще отнеме години.

Решението, приветствано от палестинците, все пак ще постави Израел и най-близките му съюзници, включително САЩ, в неудобно положение.

Израелски представители са заявили за Politico, че макар да оспорват някои от изявленията на съда, като цяло смятат за победа на Израел факта, че съдът не се е опитал да ограничи правото им на самозащита. Преди официалното изявление израелски представител е заявил, че „много от стъпките, които съдът иска, вече сме ги предприели“.

Израел яростно отхвърля обвиненията, определяйки ги като „дълбоко изопачени“ и настоявайки, че действа в самозащита след атаката на бойци на „Хамас“, предизвикала войната. Израел твърди още, че силите ѝ в Газа изпълняват международното право и че се стремят да сведат до минимум щетите за цивилните.

От началото на военните действия в Газа голяма част от анклава бе опустошена, а над 25 хил. палестинци – убити, припомня Ройтерс.

Конвенцията на ООН от 1948 г. срещу геноцида, приета след масовото убийство на евреи по време на нацисткия Холокост, определя геноцида като "действия, извършени с намерение да се унищожи, изцяло или частично, национална, етническа, расова или религиозна група".

Актовете на геноцид, посочени в конвенцията, включват: убийство на членове на групата, причиняване на сериозни телесни или психически наранявания на членовете на групата и умишлено налагане на условия на живот, предназначени да доведат до унищожаването на групата изцяло или частично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още