IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейство Байдън декларира доходи от над 610 хил. долара за 2021 г.

Даренията за благотворителност на американския президент и първата дама са намалели от над 30 хил. долара през 2020 г. на 17 хил. през миналата година

12:30 | 16.04.22 г.
<p>
	<em>Джил и Джо Байдън. Снимка: Shawn Thew/EPA/Bloomberg</em></p>

Джил и Джо Байдън. Снимка: Shawn Thew/EPA/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън и първата дама на САЩ Джил Байдън са имали доходи в размер на 610 702 долара през 2021 г. и са платили 183 925 долара федерални и щатски данъци върху тях, сочи годишната им данъчна декларация, публикувана в петък от Белия дом и цитирана от Bloomberg.

Данъчната декларация на първото семейство е до голяма степен непроменена в сравнение с предходната година, въпреки че даренията им за благотворителност са намалели от 30 704 долара през 2020 г. на 17 394 долара през миналата година.

Най-голямото дарение на семейството е на стойност 5 хил. долара за фондация Beau Biden, нестопанска организация за борба с насилието над деца, създадена в чест на покойния син на президента. Джо Байдън също така е направил дарения на две католически църкви в Делауеър, където редовно посещава служби.

Ефективната федерална данъчна ставка на Байдън за миналата година е 24,6%, а доходите им идват предимно от президентската заплата и работата на първата дама в колежа на Северна Вирджиния.

От Белия дом посочват в изявление, че публикуването на данъчните декларации бележи 24-ата година, в която Байдън разкрива доходите си, "за пореден път демонстрирайки ангажимента си да бъде прозрачен пред американския народ относно финансите на главнокомандващия".

Бившият президент Доналд Тръмп многократно отказа да разкрие данъците върху своите доходи както по време на президентската си кампания, така и след встъпването си в длъжност, заявявайки, че не иска да го прави, докато тече проверка на Службата за вътрешни приходи.

Вицепрезидентът Камала Харис и нейният съпруг Дъг Емхоф също публикуваха декларацията си за 2021 г. в петък, отчитайки доходи в размер на 1 655 563 долара и 700 373 долара федерални и щатски данъци. Тази сума включва както заплатата на вицепрезидента, така и заплатите на Емхоф като преподавател в университета Джорджтаун и приходите му от фирмите DLA Piper и Venable.

Харис декларира още, че е спечелила над 319 хил. долара от продажбата на мансарда в Сан Франциско, която миналата година беше продадена за 860 хил. долара. Второто семейство е дало 22 100 долара за благотворителност, насочени предимно към университетите, в които са учили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още