IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Пен: Не трябва да си правим харакири, за да накажем Русия

A президентът Еманюел Макрон заговори за изборите в неделя като за референдум за Европейския съюз

07:49 | 21.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/LUDOVIC MARIN</em></p>

Снимка: EPA/LUDOVIC MARIN

Снощи те отново бяха в телевизионното студио, точно както преди пет години: Еманюел Макрон и Марин льо Пен. И двамата се стремяха да не направят нищо нередно и фатално в този единствен телевизионен дуел, който може да реши президентските избори във Франция в неделя. Дори двамата модератори бяха избрани от суперлибералите и супердесните, които постоянно се прекъсваха един друг през двата часа и 45 минути. Макрон обвини опонента си, че Русия е „неин банкер", което Марин льо Пен отрече, но заяви: „Не трябва да извършваме харакири, за да накажем Русия".

И така - четири дни преди втория тур на изборите за президент във Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон се изправиха в телевизионен дебат. А в него се усещаше известно дежа вю: двамата вече се бяха изправяли един срещу друг преди пет години. Тогава Льо Пен претърпя пълно фиаско, обърка имената на фирми и трескаво ровеше в документите си. Този път размяната на фрази беше по-равностойна, поне в началото на дискусията.

Първите си нападки Льо Пен насочи към Германия, чиито „идеологически грешки" в енергийната политика тя вече не искала да подкрепя. И се оплака от зависимостта на Германия от доставките на руски газ, която натоварва европейския пазар на електроенергия. Льо Пен подчерта, че под нейно ръководство Франция ще напусне европейския пазар на електроенергия.

Това беше добра възможност за Макрон да изтъкне взаимозависимостите в Европа. Той подчерта пред Льо Пен, че самата Франция купува отчасти електроенергия от други страни от ЕС. Но неговият опонент отдясно не искаше да има нищо общо с взаимозависимостта. „Германия защитава своите интереси", каза Льо Пен. „Само Франция не знае как да защитава интересите си". Тя даде воля на антигерманските си настроения. „Продаваме германски автомобили и жертваме нашите фермери заради тях", твърди тя, визирайки споразуменията за свободна търговия, договорени от ЕС.

„Искам Европа на отечествата“

Според Льо Пен не може да има европейски суверенитет. „Няма европейски народ", казва тя. И отново критикува факта, че европейското знаме е било издигнато под Триумфалната арка в началото на френското председателство на ЕС. Тя заяви, че Макрон е заменил френския трикольор с европейското знаме. „Искам Европа на отечествата", подчерта тя.

Макрон използва репликата ѝ, за да изрази ангажираността си към „френско-германската двойка", която създаде заедно с германския канцлер Ангела Меркел „и която сега продължава с канцлера Шолц". Той припомни, че Франция не е произвеждала собствена ваксина по време на пандемията и че французите са се възползвали от солидарността на ЕС при снабдяването с ваксини. Икономическите последици от пандемията също бяха смекчени благодарение на фонда за възстановяване на ЕС. Той бил убеден, че Европа е отговорът на предизвикателствата, независимо дали става дума за опазването на климата или за цифровизацията. Льо Пен, каза той, му изглеждала като човек, който иска да промени сам един клуб и по този начин да стане аутсайдер. „Европа не работи така", каза той.

В същото време Макрон успя да изтъкне политиката на Льо Пен по отношение на Русия. В изненадващ обрат Льо Пен първо се представи като защитник на Украйна. Тя заяви, че подкрепя санкциите срещу Русия, доставките на оръжие и финансовата помощ за Киев. И спомена конкретно бившия си партньор Луи Алио, който като кмет на Перпинян е заминал с автобус за Полша, за да осигури временен дом на украински бежанци в южната част на Франция.

„Тя зависи от властелина на Кремъл"

Единственото, на което се противопоставяла Льо Пен, е планираното спиране на руските доставки на газ и петрол, подчерта тя. „Не трябва да правим харакири, за да накажем Русия", поясни тя. Макрон напомни на Льо Пен, че през 2014 г. тя е признала анексирането на Крим и резултата от организирания от Москва референдум. Освен това през 2015 г. тя е взела заем от руско-чешка банка в размер на милиони долари, който я поставя в зависимост от Владимир Путин, подчерта президентът. „Вие сте зависима от властелина на Кремъл", упрекна я Макрон. Льо Пен заяви, че тя е „свободна жена", но не успя да обори обвинението. „Ние сме бедна партия", каза, когато трябваше да признае, че заемът все още не е изплатен.

Льо Пен обеща „икономически патриотизъм" и упрекна Макрон в „много лоша икономическа репутация". „Този Моцарт на финансовия свят има много лошо минало и още по-лошо социално минало", казва тя. Пенсионирането на 65-годишна възраст, което Макрон планира, било „недопустимо".

Позициите на двамата бяха непримиримо противоположни и по отношение на политиката за опазване на климата и по въпроса за преструктурирането на бюджета.

За разлика от преди пет години обаче сега дебатът не премина в скандал, а беше по-скоро структуриран тема по тема.

Накратко - дясната популистка иска да отмени оръжейното сътрудничество на страната си с Германия, обвинява Макрон в „слепота към Берлин" и обещава повече „покупателна способност" за всички. От друга страна, президентът говори за изборите в неделя като за референдум за Европейския съюз, за връзката между Франция и Германия, както и за екологичните амбиции, секуларизма и свободата.

Нямаше ясен победител. Ето защо лагерът на фаворита Макрон трепери дали са спечелени достатъчно млади хора и левичари от лагера на Жан-Люк Меленшон, който едва не успя да спечели почти 22%. А мнозина биха могли да гласуват за Марин льо Пен от чисто разочарование. Дали телевизионният двубой ще накара колебаещите се да отидат до урните в неделя? Не знаем. Но във всеки случай те няма да могат да се оправдаят, че не са знаели как Льо Пен и Макрон искат да управляват през следващите пет години. Защото дебатът наистина извади наяве проектите им. Освен ако някой от двамата не промени мнението си, след като влезе в Елисейския дворец, разбира се.

По материали на DPA, Ройтерс и Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Aбсолютно правилно е това, което казва Le Pen, Европа със санкциите, на практика наказва собствените си народи (народите на ЕС). Сега, наказан е и руския народ безпорно, но мен ме интересува Българския народ защо е наказан ? За да не дойде Путин в Европа или в България - няма да дойде разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
браво на Марин льо Пен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още