IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отговаря на разследващата комисия с документ от няколко страници

Експрезидентът обвинява комисията, която разследва щурма на Капитолия, че е „подигравка с правосъдието"

07:34 | 14.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Комисията по време на заседанието. <em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Комисията по време на заседанието. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли обвиненията на разследващата комисия за щурма на Капитолия в документ от няколко страници. В понеделник вечерта (местно време) Тръмп обвини комисията, че се е подиграла с правосъдието и е изключила оневиняващи свидетели, предава Ройтерс.

В писмото от 12 страници, което съдържа и няколко бележки под линия, Тръмп повтаря необоснованите си твърдения за изборни измами и фантазии за изборна победа. Той обвини демократите и президента на САЩ Джо Байдън, че разрушават страната. „Демократите (...) правят всичко по силите си, за да ме спрат - но ние не можем да бъдем спрени", се казва в него.

Няколко високопоставени лица от обкръжението на Тръмп категорично опровергаха твърденията му за изборни измами по време на второто публично изслушване на разследващата комисия в понеделник. Бивши правителствени служители и съветници от предизборната кампания ясно се разграничиха от действията на Тръмп. Бившият главен прокурор Уилям Бар и други нарекоха обвиненията на Тръмп в измама „безумни". Бар заяви, че Тръмп все повече „губи връзка с реалността".

Републиканецът и до днес твърди без доказателства, че е бил лишен от победа на президентските избори през 2020 г. чрез изборна измама. Противопоставянето на резултатите от изборите достигна кулминацията си в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., което се разследва от разследващата комисия в Конгреса. В продължение на месеци комисията интервюира стотици свидетели при закрити врата - включително дъщерята на Тръмп Иванка - и пресява голямо количество документи и доказателства. Сега експертната група разкрива заключенията си в поредица от публични изслушвания. Някои доверени лица на Тръмп, като бившия главен стратег Стив Банън, отказаха да сътрудничат на комисията.

На 6 януари 2021 г. привърженици на Тръмп нахлуха с насилие в сградата на парламента във Вашингтон. Конгресът се бе събрал там, за да удостовери изборната победа на Байдън. Петима души бяха убити по време на размириците. Малко преди това на митинг Тръмп подстрека поддръжниците си, като заявява, че изборната му победа е била открадната. След това той бе изправен пред процедура по импийчмънт, в края на която обаче бе оправдан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Ясно е, че сте предубедени, но поне се опитайте да сложите маската на обективността. Разследващата комисия още не е решила, но Инвестор вече внушава че "Тръмп повтаря Необоснованите си твърдения за изборни измами и Фантазии за изборна победа". Вие от къде знаете дали са необосновани? Може би имате информация, с която комисията не разполага?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още