IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Атанасов: Ралито на Wall Street няма да е за дълго, очаквам ръст на фалитите в Америка

Пикът на инфлацията в САЩ вече е достигнат, смята финансовият анализатор

17:52 | 17.08.22 г.

Ралито на Wall Street след големите разпродажби през първата половина на годината се дължи до голяма степен на движена от алгоритмите търговия. Те отчитат успокояването на волатилността и купуват. Това няма да се задържи дълго и в комбинация със затягането на политиката на Федералния резерв много компании може и да не оцелеят. Това коментира финансовият анализатор Красимир Атанасов в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„След едно много голямо разпродаване на пазара имаше едно рали за успокоение и голяма част от инвеститорите се подлъгват. Върнаха се и меме акциите, които растат със 100%, което няма нищо общо с логиката. В момента фундаментално нещата не изглеждат добре с икономиката“, смята той.

По думите на анализатора алгоритмените системи купуват без фундамент, когато липсва волатилност, и вкарват много пари на пазара, което привлича и други инвеститори. „В момента е много популярно инвестирането в индекси като ETF“, посочи Атанасов, но смята, че това е лоша стратегия при такъв волатилен пазар.

Той очаква и следващата година да е такава. „Имаме деглобализация, която ще оскъпи всичко. Нужни са шест месеца да се види ефектът от вдигането на лихвите от страна на Фед и количественото затягане допълнително ще натежи на пазара“, отбелязва експертът.

Според него пикът на инфлацията в САЩ вече е достигнат, като цените на суровините се коригираха с 30% и това определено се отразява. Атанасов прогнозира, че други фактори обаче ще държат инфлацията по-висока, като например цените на наемите, които са с голям дял от индекса на потребителските цени и едва догодина ще бъдат напълно оценени. „Целта от 2% инфлация трудно ще се постигне, като Фед може да се съгласи и на 3%, за да ограничи щетите върху икономиката“, предположи анализарът.

Той очаква приземяване, което няма да е леко. „Не мисля, че ще има голямо подобрение през следващите тримесечия. Ще има някакво пропукване в системата, което не изглежда добре за рисковите активи. Страшно много компании влязоха в борсата, има и зомби компании, които не биха оцелели при високи лихвени проценти, така че очаквам ръст на фалитите в Америка“, убеден е Красимир Михайлов.

Кога европейските акции ще претърпят корекция? Стават ли активните пари пасивни? Ще има ли сериозен спад на потреблението?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още